iGS Tietohuoltoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
iGS-tietokonepiste Kirjasto 10:ssä vuonna 2006

iGS Tietohuoltoasema oli Helsingin kaupunginkirjaston verkkotietopalvelu, jossa kirjaston henkilökunnalle pystyi lähettämään kysymyksen mistä tahansa aiheesta verkossa. Kysymysten vastaajina olivat Helsingin kaupunginkirjaston työntekijät kirjaston eri toimipisteissä.

iGS:llä oli myös viikoittainen radio-ohjelma Kysy mitä vain Yleisradion Ylen aikainen -kanavalla. Radion kuuntelijat saattoivat lähettää kysymyksiä Ylen aikaisen www-sivun kautta tai soittamalla toimitukseen. Kysymykset välitettiin iGS:n radiotiimille, joka valitsee yhden kysymyksen vastattavaksi suorassa lähetyksessä. Muut kysymykset ja vastaukset ovat luettavissa iGS:n www-sivuilta.

Verkkopalvelun lisäksi Tietohuoltoasemalla oli liikkuva tietopalveluyksikkö, Tietotynnyri, joka kiersi esimerkiksi ostoskeskuksissa ja erilaisissa tapahtumissa. Kun Tietotynnyri on keikalla, mukana on yksi tai useampi päivystäjä, jolta voi kysyä mitä vain. Muun ajan tiimin jäsenet ovat töissä omissa kotikirjastoissaan, joissa he vastasivat verkon kautta tulleisiin kysymyksiin päivittäisen kirjastotyön ohessa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

iGS avattiin vuonna 2001. Helsingin kaupunginkirjasto rakensi sen Bill & Melinda Gatesin säätiön Access to Learning -palkinnon varoilla. Kirjasto vastaanotti palkinnon kesällä 2000. iGS suunniteltiin kaksivuotiseksi projektiksi, mutta siitä on tullut osa kirjaston arkityötä.

Palvelu nimettiin uudelleen vuoden 2013 alusta Kysy.fi -nimisenä. Vanhat iGS-vastaukset ovat saatavilla myös uudessa verkkopalvelussa.[1]

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin kaupunginkirjasto palkitsi iGS:n henkilökunnan "Kirjaston timantilla" 30. toukokuuta 2002.
  • Suomen Tietopalveluseura valitsi iGS:n vuoden 2004 Tiedon taitajaksi.
  • City-lehti nimesi iGS:n Kaupungin parhaaksi tietopalveluksi 2005 (n:o 19/2005).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kysy.fi – kysy mitä vain! Helmet. Viitattu 4.3.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]