Hyytelösokeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pektiini toimii hyytelöimisaineena hyytelösokereissa.

Hyytelösokeri on täysin kasvipohjainen hyytelöintiaine, joka sisältää sokeria, maissitärkkelyssiirappia, hedelmistä erotettua pektiiniä ja hedelmähappoa. Hyytelösokeri ei sisällä liivatetta, vaan hyytelöimisaineena toimii hedelmäpektiini. Hedelmäpektiini on tehokas hyytelöittäjä, mutta vaatii toimiakseen suhteellisen happaman ympäristön, minkä johdosta se ei sovi käytettäväksi maitopohjaisten tuotteiden kanssa. Hyytelösokeri toimii eri tavalla kuin liivate. Hyytelösokerin määrän lisääminen ei välttämättä lisää syntyvän hyytelön lujuutta.

Hyytelösokerin avulla voi helposti valmistaa koristehyytelöitä ja jälkiruokia. Se sopii sekä tuoreiden että pakastemarjojen kanssa käytettäväksi, mutta ei säilöntään. Hyytelösokerin käyttö on helppoa; se sulatetaan kiehuvaan veteen ja kaadetaan välittömästi esim. jäisten marjojen päälle.

Hyytelösokerin hyytelöimisaineena voi toimia myös karrageeni ja johanneksenleipäpuujauhe, jolloin hyytelösokeri soveltuu käytettäväksi myös maitopohjaisten tuotteiden kanssa. Sen avulla voi valmistaa helposti hyytelöitäviä, kermapohjaisia jälkiruokia, kuten kermavanukkaita, mousseja ja pehmeitä torttutäytteitä. Karrageenia ja johanneksenleipäpuujauhetta sisältävää hyytelösokeria tarvitaan hyytelöinnissä perinteistä hyytelösokeria enemmän, sillä karrageeni ja johanneksenleipäpuunjauhe eivät ole yhtä tehokkaita hyytelöittäjiä kuin pektiini.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]