Hypersooninen liitokärki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinalainen DF-ZF ohjuslavetilla

Hypersooninen liitokärki tai hypersooninen liitävä taistelukärki (engl. Hypersonic Glide Vehicle, HGV) on taistelukärkityyppinen hypersooninen ase, joka voi liitää ja tehdä liikkeitä hypersoonisilla nopeuksilla (yli viisinkertainen äänennopeus). Kantorakettina toimii yleensä ballistinen ohjus. Hypersooniset liitokärjet liitävät korkealta ilmakehästä kohti kohdettaan ja voivat muuttaa lentorataansa tavanomaisen ballistisen laukaisun jälkeen huomattavasti. Tavalliset ballistiset ohjukset kulkevat ennustettavaa ballistista rataa, joten ne ovat torjuttavissa parhailla ballististen ohjusten torjuntaohjuksilla. Kesken lennon tapahtuvan lentoradan arvaamattoman muuttelun tarkoitus on vaikeuttaa torjuntaa merkittävästi.[1][2]

Idea on MaRV-kärkien tapainen, mutta toisin kuin ne, hypersooniset liitokärjet irtaantuvat laukaisuohjuksesta jo pian laukaisun jälkeen.

Käytössä ja kehitteillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Intia

 Iran

 Japani

 Kiina

 Pohjois-Korea

 Ranska

  • VERAS (peruttu 1971)
  • VMaX (kehitteillä)

 Venäjä

 Yhdysvallat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mark Zastrow: How does China’s hypersonic glide vehicle work? Astronomy Magazine. 4.11.2021. Viitattu 23.8.2023. (englanniksi)
  2. Yhdysvallat vastaa Venäjän ”ihmeaseisiin” – hypersoonisen risteilyohjuksen koelaukaisu onnistui Ilta-Sanomat. 28.9.2021. Viitattu 23.8.2023.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hypersonic Glide Vehicle