Hylsyavain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hylsyavain ja erikokoisia hylsyjä.

Hylsyavain on työkalu, jolla kiristetään tai avataan pultteja ja muttereita käyttäen irrotettavia ja vaihdettavia millimetri- tai tuumamittaisia hylsyjä. Hylsyavain koostuu hylsystä, mahdollisesta jatkovarresta sekä vääntimestä, jotka yleensä ovat irrotettavissa toisistaan ja joista voidaan koota erilaisia yhdistelmiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

J.J. Richardsonin ensimmäinen hylsyavain.

Hylsyavaimen kehitti ja patentoi yhdysvaltalainen J.J. Richardson. Työkalu patentoitiin 18. kesäkuuta 1863 ja työkalun kuva julkaistiin sivulla 248 16. huhtikuuta 1864 Scientific American lehdessä. [1][2]

Hylsyavaimesta on edelleen kehitetty momenttiavain.

Hylsyavaimen osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylsy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylsy on putkimainen kappale, jonka toinen pää on sisäpuolelta muotoiltu pultin tai mutterin kantaa vastaavaksi, yleensä 6- tai 12-kulmaiseksi. Toisessa päässä on vääntiö, neliömäinen syvennys, johon jatkovarsi tai väännin kiinnittyy. Hylsyavaimissa on käytössä useita erikokoisia vääntiöitä: 1″, 3/4″, 1/2″, 3/8″, 1/4″. Erikokoisia vääntiöitä voidaan liittää toisiinsa sovittimilla.

Jatkovarsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylsyn ja vääntimen väliin voidaan lisätä yksi tai useampia jatkovarsia. Jatkovarren toisessa päässä on uros- ja toisessa päässä naaraspuolinen vääntiö. Jotkin jatkovarret ovat taipuisia tai niissä on nivel, jonka ansiosta hylsyn ja vääntimen ei tarvitse välttämättä olla aivan samassa linjassa keskenään.

Väännin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väännin muodostaa kädensijan, josta hylsyavainta kierretään. Vääntimessä on urospuolinen vääntiö, johon hylsy tai jatkovarsi kiinnittyy. Esimerkkejä erilaisista vääntimistä:

  • räikkäväännin sisältää räikkämekanismin, joka mahdollistaa mutterin vääntämisen edestakaisella liikkeellä irrottamatta avaimen kantaa kohteesta tai käsien otetta vääntimestä.
  • T-väännin on T-kirjaimen muotoinen. Isommat T-vääntimet mahdollistavat vääntämisen kahden käden otteella. Poikkivarsi on silloin yleensä liikuteltava, joten T-vääntimeen saadaan tarvittaessa myös pitkä momenttivarsi.
  • polviväännin eli "veivi" mahdollistaa nopean pyörittämisen silloin, kun tilaa on riittävästi eikä voimaa tarvita paljoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1], U.S. patent 38914 information (englanniksi)
  2. Scientific American. / New Series, Volume 10, Issue 16 pp. 241-256 luettu=1.2.2010 (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.