Hydraulinen kiilaaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hydraulinen kiilaus on menetelmä, jossa hydraulipaineen ja perinteisen kiilamuodon aiheuttaman voiman avulla kiilataan kivi, kallio tai betoni rikki. Hydraulikiila on louhintatyökalu jolla tehdään kiven, kallion tai betonin kiilausta tavoitteena rikkoa materiaali poiskuljetusta tai jatkojalostusta. Hydraulisylinteri ja kiilat on liitetty yhteen työkaluksi, joista pienimpiä voidaan käyttää käsikäyttöisesti ja suuremmat kiilat liitetään erilaisilla kiinnitystavoilla kaivukoneeseen, nosturiin tai vastaavaan laitteeseen. Kiilassa on sisäkiila ja ulkokiilat, jotka laajenevat sisäkiilan työntöliikkeestä ja rikkovat kiven, kallion tai betonin. Nestepaine ja -virtaus tehdään erillisellä hydraulikoneikolla, tai otetaan suoraan kaivurin tai nosturin hydraulijärjestelmästä. Kiilaus edellyttää aina porareiän, joka on mitoitettu vastaavalle kiilakoolle. Reikä tulee porata riittävän syväksi, jotta ulostuleva kiilan kärki ei tavoita reiän pohjaa.

Hydraulista kiilausta käytetään ns. tarvekivien louhinnassa vaihtoehtona perinteiselle käsin kiilaukselle, jossa käsi-, tai hydraulivasaralla lyödään kiiloja halkeamisen aikaan saamiseksi. Tarvekiven kiilauksessa tavoitteena on mahdollisimman suora leikkuupinta. Tuottavuuden ja turvallisuuden lisäämiseksi tarvekiven louhintaan on kehitetty hydraulinen rivikiila, jossa on useampia kiiloja ripustettu niitä kannattelevaan palkkiin. Kiilat on varustettu keventäjillä niiden paikoittamisen helpottamiseksi. Koko kiilalaite on usein varustettu kauko-ohjauksella, jolloin laitteen käyttäjä voi pysytellä vaara-alueen ulkopuolella.

Muussa kuin tarvekivien louhinnassa tavoitteena on materiaalin rikkominen pienemmäksi pois kuljettamista ja jatkokäsittelyä varten.

Hydraulinen kiilaus sopii moneen louhintakohteeseen ja on tehokas, turvallinen, tärinätön, pölytön, lähes kemikaaliton eikä aiheuta erityistoimia kuten louhintakohteen peittämistä tai liikenteen pysäyttämistä lentävien irtokappaleiden varalta.

Parhaiten hydraulinen kiilaus toimii erittäin kovilla materiaaleilla kuten graniitti. Hydraulisen kiilauksen edut ovat parhaimmillaan louhintakohteissa, joissa räjähdysaineiden tai kemikaalien käyttö on haasteellista tai kokonaan kielletty.