Hydraulimoottori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hydraulimoottori

Hydraulimoottori on kone tai nestevoimansiirron osa joka muuntaa hydraulinesteen paine-energian mekaaniseksi työksi. Yleensä hydraulimoottori tekee työtä pyörivään akseliin, joka voi pyöriä rajoittamattoman määrän yhteen tai kahteen suuntaan. Järjestelmän etu on voiman siirto joustavilla nestepaineletkuilla painavien ja suoria linjoja vaativien voimansiirtoakselien sijaan.

Hydraulimoottorien rakenteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntäkoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hydraulineste tekee työtä mäntiin, jotka liikkuvat edestakaisin ja muuntavat voiman momentiksi akselille.

Aksiaalimäntämoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aksiaalimäntämoottoreissa männät ovat akselin suuntaiset. Edestakainen liike muunnetaan yleensä vinolevyn avulla pyöriväksi liikkeeksi. Vinolevyn kulma moottorin akselin suhteen voi olla ohjattavissa, jolloin moottorin kierrostilavuutta voidaan muuttaa ja moottorin momenttia ja pyörimisnopeutta säätää.

Radiaalimäntämoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Männät ovat kohtisuoraan pyörimisakselia vastaan. Yhdessä radiaalimoottorityypissä männät seuraavat aaltomaiseksi muotoiltua pyörivää vierintärataa, jonka avulla edestakainen liike muunnetaan pyöriväksi. Toisessa tyypissä männät on kiinnitetty yhteiseen kampitähteen, joka on laakeroitu moottorin akseliin. Radiaalimäntämoottoreilla saadaan kehitettyä erittäin suuria vääntömomentteja, mutta niiden pyörimisnopeusalue on pienempi kuin aksiaalimäntämoottoreilla.

Siipimoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörivään roottoriin on kiinnitetty siipiä, jotka pääsevät liikkumaan säteen suunnassa. Roottorin pyöriessä siivet siirtyvät edestakaisin kammion seinämän ohjaamina, jolloin siipien erottamien kammioiden tilavuus vaihtelee jaksollisesti.

Hammaspyörämoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hammaspyörämoottoreissa hyödynnetään hampaiden väliin jäävää tilavuutta, jonka arvo vaihtelee hammaspyörien pyöriessä.

Hydraulimoottoreiden etuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hydraulimoottoreilla saavutetaan suuri tehotiheys. Toisin sanoen kooltaan ja massaltaan pienestä moottorista saadaan suuri teho verrattuna esimerkiksi polttomoottoreihin. Hydraulimoottori voidaan sijoittaa melko vapaasti, koska hydraulineste voidaan kuljettaa joustavien letkujen avulla. Hydraulimoottorit eivät tarvitse jäähdytystä, koska hydraulineste kuljettaa moottorissa syntyvän lämmön pois.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.