Huvimatka Aavasaksaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Huvimatka Aavasaksaan" -pelin pelilauta ja ohjevihkonen
"Huvimatka Aavasaksaan" -pelin yksityiskohta Finlaysonin tehtaan Kuusvooninkinen

Huvimatka Aavasaksaan on vuonna 1862 julkaistu lautapeli, joka ilmestyi sekä suomen- että ruotsinkielisenä painoksena. Ruotsinkielisen painoksen nimi on Lustfärd till Avasaksa. Peli on julkaistu myös nimellä Huviretki Aavasaksalle. Suomen Julkisia Sanomia kuvaili peliä seuraavasti 22. joulukuuta 1862:

»Uusi lapsenpeli nimeltä ”Huvimatka Aavasaksaan” on G. W. Edlund’in kustannuksella nykyisin tullut kirjakauppaan. Joka ruutu sisältää yhden piirustuksen, joko suomalaisesta maatilasta, kaupungista, luontokauneutensa eli historiallisten muistoinsa tähden tunnetusta suomalaisesta paikasta, tai muista suomalaisista suhdoista. Niin nähdään tässä Hämeenlinnan rautatie, Hattelmalan harjanne, Alawuus, Runebergin tupa, yksi lohenpato, yksi kokko, yksi kaski, yksi sotawanhus, y.m. Peliä seuraa lyhyt kertomus sekä ruotsiksi että suomeksi, joka on kirjoitettu erittäin ratosasti ja sen ohessa nuorta matkustawaista neuwowa joka piirustuksen merkinnöstä. Tämän lapsenpelin pitäkööt wanhemmat hywässä muistissansa! — Hinta 40 kop.h.[1]»

Peli sisältää muun muassa yhden vanhimmista Oulun kaupunkia esittävistä kuvista.[2]

Pelin on kuvittanut Uudestakaarlepyystä kotoisin ollut suomenruotsalainen taiteilija Hilda Olson (1832–1916). Olson tunnetaan myös työstään luonnontieteellisten aiheiden parissa. Luonnontieteelliseen keskusmuseoon on arkistoitu Krimin-matkan aikana syntyneitä Olsonin kuvituksia, muun muassa hämähäkkejä kuvaavia töitä.[3]

Pelistä kirjoittanut Raija Majamaa epäilee sen sisältämiä loruja Zachris Topeliuksen kirjoittamiksi ja Johan Bäckvallin (1817–1883) suomentamiksi. Toisaalta tiedetään, että Hilda Olson julkaisi elämänsä aikana useita lautapelejä, joihin hän kirjoitti myös säännöt.[4] Pelin sääntöjen ja lorujen kirjoittajasta ei siten ole täyttä varmuutta.

Pelin kuvitukset mukailevat monessa kohtaa Topeliuksen toimittaman Finland framställdt i teckningar -teoksen kuvia. Kuvat eivät kuitenkaan ole identtisiä esikuvansa kanssa, sillä monessa kohtaa rakennukset on kuvattu eri kuvakulmasta. Pelissä on myös sellaisia kuvia, jotka Finland framställt i teckningarista puuttuvat.[3]

  1. Suomen Julkisia Sanomia, 22.12.1862. Artikkelin verkkoversio.
  2. Lastenpelillä Ouluun – ja Oulussa. Oulu-lehti, 12.6.1980. Artikkelin verkkoversio.
  3. a b Raija Majamaa: Lautapeli Huvimatka Aavasaksaan vuodelta 1863 Minun aarteeni. Kansalliskirjasto.
  4. Erik Birck: En nykarlebykonstnär: Hilda Olson 1832—1916 nykarlebyvyer.nu.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]