Hurrikaani Iris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iriksen reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: tumma oranssi 4, oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pompuloiden kohdalla Iris oli trooppinen myrsky, ei vielä tai enää hirmumyrsky

Hurrikaani Iris oli pienikokoinen mutta voimakas trooppinen hirmumyrsky, joka tuhosi Belizen eteläosia lokakuun 2001 alulla. Se oli vuoden 2001 Atlantin hurrikaanikauden yhdeksäs nimetty trooppinen myrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin 4. luokkaan. Myrsky aiheutti tuhoja Belizessä, Dominikaanisessa tasavallassa ja Guatemalassa. Sen tuhoiksi arvioitiin 150 miljoonaa silloista Yhdysvaltain dollaria.

Iriksen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen säähäiriö, josta Iris myöhemmin kehittyi, oli havaittavissa eteläisellä Atlantilla syyskuun lopulla. Se kehittyi trooppiseksi matalapaineeksi 4. lokakuuta. Seuraavan päivänä Iris täytti jo trooppisen myrskyn tunnusmerkit. Hirmumyrskyn voiman se saavutti 6. lokakuuta iltapuolella, kun sen tuulennopeus oli 32 m/s ja matalapaineen keskus 992 hPa. Kovimmillaan tuulet olivat yli 60 m/s 9. lokakuuta keskiyöllä, jolloin paine Iriksen silmässä oli 948 hPa. Vuorokauden kuluttua tästä Iris oli jo laantunut.

Iriksen aiheuttamat tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Surmansa saaneiden tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta 31 hengen kuolema on vahvistettu. Heistä kolme oli dominikaanisessa tasavallassa, kahdeksan rankkasateiden aiheuttamien tulvien takia Guatemalassa ja 20 laivalla nimeltä Wave Danger, joka kaatui Belizen rannikolla. Lehtitietojen mukaan 30 muuta belizeläistä menehtyi myrskyn kourissa.

Aineelliset vahingot olivat pahimpia Belizen eteläosien sisämaassa köyhissä maalaiskylissä. Yli puolet alueen 56 koulusta oli raunioina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.