Hurrikaani Charley

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charleyn reitti ja voimakkuus väritettynä Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikon mukaan: tummanoranssi 4, oranssi 3, keltainen 2, vaaleankeltainen 1. Sinisten pallukoiden kohdalla Charley oli vain trooppinen myrsky.

Hurrikaani Charley oli kolmas nimetty trooppinen myrsky vuoden 2004 Atlantin hurrikaanikaudella ja tuon kauden toinen trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin 4. luokkaan. Myrsky iski maihin Floridassa ja aiheutti sitä ennen tuhoja Karibianmerellä ja Kuubassa. Se surmasi 15 henkeä ja aiheutti Yhdysvalloissa yli 15 miljardin sen aikaisen Yhdysvaltain dollarin edestä tuhoa.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charley sai alkunsa pienestä säähäiriöstä Afrikan länsirannikolla 4. elokuuta. Se kehittyi trooppiseksi myrskyksi 10. elokuuta, ja hirmumyrskyn rajat se ylitti 11. elokuuta illalla. Charleyn kovimmat tuulet, 65 m/s, mitattiin 13. elokuuta, jolloin paine sen silmässä oli 942 hPa. Voimakkain vaihe sattui samaan aikaan kun Charley iskeytyi maihin Floridassa. Hurrikaanivaihe loppui 14. elokuuta, ja 15. elokuuta Charley luokiteltiin keskileveysasteiden liikkuvaksi matalapaineeksi.[1]

Hurrikaani Frances riepotteli samoja alueita Floridassa kolme viikkoa myöhemmin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.