Hugo Junkers

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hugo Junkers

Hugo Junkers (3. helmikuuta 1859 Rheydt3. helmikuuta 1935) oli saksalainen lentokonesuunnittelija.

Hugo Junkers opiskeli koneinsinööriksi Berliinin, Karlsruhen ja Aachenin teknillisissä korkeakouluissa. Vuonna 1890 Junkers perusti yhdessä Wilhelm von Oechelhaeuserin kanssa virtausmekaniikan tutkimuslaitoksen.

Tutkimalla omalla tuulitunnelillaan, Junkers ymmärsi taloudellisen lentokoneen olevan mahdollinen vain, kun ilmanvastus minimoidaan. Hän päätteli, että vain metallinen pintarakenne mahdollistaa pienen vastuksen. Junkers rakensi vuosina 1914–1915 J 1-koneen, joka oli ensimmäinen kokometallinen lentokone.

Junkersin suunnittelelma F 13 oli ensimmäinen kokometallinen kaupallinen lentokone (commercial aircraft). Tästä tuli esikuva monille Junkersin koneille, joista kuuluisin oli 3-moottorinen Ju 52.

Syksyllä 1933 natsit pakottivat sosialistina ja pasifistina tunnetun Junkersin sivuun liiketoiminnastaan. Hän vetäytyi Garmisch-Partenkircheniin. Hän kuoli 76. syntymäpäivänään, 3. helmikuuta 1935. Junkersin kuoleman jälkeen hänen nimeään kantoivat kuuluisat syöksypommittajat Junkers Ju 87 ja Junkers Ju 88.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]