Huge-LQG

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huge-LQG (Huge Large Quasar Group) eli U1.27 on marraskuussa 2012 löydetty 73 kvasaarin ryhmä tai näennäinen ryhmä, joka oli löytöhetkellään suurin tunnettu maailmankaikkeuden rakenne. Rakenteen suurin dimensio on neljä miljardia valovuotta tai 1 200 megaparsekia ja leveys 500 megaparsekia. Kohteen punasiirtymä on 1,27.

Rakenteen löysi Roger G. Clowesin johtama ryhmä University of Central Lancashiresta. Löytö julkaistiin tammikuussa 2013 Monthly Notices of the Royal Astronomical Society -lehdessä.

Löytö aiheutti ongelmia, koska kosmologisen periaatteen mukaisesti maailmankaikkeuden pitäisi olla suhteellisen homogeeninen. Huge-LQG:n kaltaiset massiiviset rakenteet kyseenalaistaisivat nykyisen kosmologisen mallin.

Seshadri Nadathur Helsingin yliopistosta on osoittanut että algoritmit, jolla Huge-LQG löydettiin, löytävät vielä suurempia ”rakenteita” simulaatiossa, jossa kvasaarit asetetaan tunnetun esiintymistiheytensä mukaisesti satunnaiseen järjestykseen, eivätkä LQG:t siten ole todellisia rakenteita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]