Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society
Lehtityyppi tiedelehti
Kustantaja John Wiley & Sons
ISSN (painettu)
1365-2966 (verkkoversio) ISSN 0035-8711 (painettu)
1365-2966 (verkkoversio)
Perustettu 1827
Kotimaa Britannia
Ilmestymistiheys 36 numeroa vuodessa
Kieli englanti
Aiheesta muualla
OCLC
Kotisivu

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, lyhyemmin Monthly Notices of the RAS tai vain MNRAS, on brittiläisen Royal Astronomical Societyn perustama tieteellinen julkaisusarja. Nykyisin MNRAS on eräs maailman johtavia tähtitieteen julkaisusarjoja. Sen vaikuttavuuskerroin on 5,249.

MNRAS perustettiin vuonna 9. helmikuuta 1827 nimellä Monthly Notices of the Astronomical Society of London, joskin jo seuraavassa numerossa lenden nimi muuttui nykyiseen muotoonsa. Vuoteen 1965 saakka lehteä kustansi Royal Astronomical Society itse, mutta sittemmin julkaisusta on vastannut Blackwell Publishing, joka vuonna 2008 yhdistyi kustantamo John Wiley & Sonsiin. Lehti on säilyttänyt nykyisen nimensä, vaikka ylivoimainen enemmistö artikkeleista tulee RASin ulkopuolislta tutkijoilta, eikä lehti ilmesty kuukausittain vaan 36 kertaa vuodessa. Kussakin numerossa on 400–500 sivua.

Lehti on vertaisarvioitu, ja se julkaisee kahdentyyppisiä artikkeleita. Varsinaisia tutkimusartikkeleja sekä korkeintaan viiden sivun pituisia "letter"-artikkeleja. Jälkimmäiset julkaistaan nykyisin nopean saatavuuden takaamiseksi vain sähköisessä muodossa, joskin kussakin lehdessä on luettelo edellisen numeron jälkeen julkaistuista "lettereistä" kirjoittajineen. Monthly Notices noudattaa niin sanottua viivytettyä open access -politiikkaa, eli kaikki siinä julkaistut artikkelit tulevat ilmaiseksi kaikkien saataville kolme vuotta alkuperäisen julkaisun jälkeen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]