Hoofdwacht

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hoofdwacht
Hoofdwacht Haarlemissa
Hoofdwacht Haarlemissa
Osoite Grote Markt 17
Sijainti Haarlem
Koordinaatit 52°22′54″N, 4°38′11.36″E
Omistaja Haarlemin kaupunki
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hoofdwacht on historiallinen rijksmonumentselvennä, Haarlemin entinen kaupungintalo ja vankila Grote Markt -aukiolla Alankomaissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoofdwacht kuvassa vasemmalla Grote Marktia kuvaavassa piirroksessa. Oikealla De Vishal Sint-Bavo-kirkon varjossa. Pieter Jansz Saenredam, 1629

Hoofdwacht rakennettiin 1200-luvulla ja sitä pidetään Haarlemin vanhimpana rakennuksena.[1] Vuodesta 1250 noin vuoteen 1350 sitä käytettiin Haarlemin ensimmäisenä kaupungintalona. Kyltti oven yläpuolella kertoo:

»Wanneer de Graef hier op het Sand Sijn Princenwoning had geplant, So was dit loflijk oud gesticht. Tot Haerlems Raedhuys opgericht»

Rakennusta on tämän mukaan käytetty kaupunginvaltuuston kokouspaikkana aina kun Hollannin kreivi yöpyi kaupungintalossa aukion toisella laidalla. Tämän jälkeen talossa asui useita merkittäviä sukuja. Alempaa osaa käytettiin kirjapainona, sekatavarakauppana ja olutvarastona. Humanisti Dirck Volckertszoon Coornhert työskenteli kerran Hoofdwachtissa. Barokkifasadi on peräisen n. vuodelta 1650.

17. toukokuuta 1755 kaupunki osti rakennuksen kaupungin vartijoiden päämajaksi (schutterij). Joka aamu ja ilta kaupungin siellä asuvat järjestyksenvalvojat avasivat ja sulkivat kaupungin portit.[2] Ennen kuin Spaane-vankila (Koepelgevangenis) rakennettiin joen itäpuolelle vuonna 1899, talon yläkerroksissa oli vankisellejä. Ennen vuotta 1755 vankeja pidettiin varsin kosteassa kaupungintalon kellarissa. Vankien olot kohenivat huomattavasti, kun heidät siirrettiin yläkerran huoneisiin.

Vuodesta 1919 rakennus on ollut Historische vereniging Haerlem historiallisen yhdistyksen käytössä. Yhdistys käyttää tiloja nykyisin kokouksiin ja pieniin näyttelyihin Haarlemin historiasta.[2] Toukokuusta syyskuuhun se on avoinna yleisölle ilmaisena "mini-museona".

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hoofdwacht.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beschrijving der Nederlanden, Volume 1, Google books, s. 86
  2. a b Through the eyes of the Hoofdwacht Historische Vereniging.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Hoofdwacht,_Haarlem