Honda CM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1979 Honda CM400T

Honda CM 400 oli vuodesta 1979 vuoteen 1981 japanilaisen Hondan valmistama custom/cruiser-tyyppinen moottoripyörä. Mallin tyyppikoodi oli NC-01. Mallivuodeksi 1982 kuutiotilavuutta nostettiin sylinterien suuremmalla porauksella 447 cm3:iin, jolloin syntyi CM 450. Tuolloin myös teho nousi 47 hevosvoimaan ja vaihteisto muuttui 6-vaihteiseksi.

CM:ssä oli alun perin 395-kuutioinen kaksisylinterinen, ilmajäähdytteinen, nelitahtinen rivitwin-moottori, josta irtosi 31,4 kw eli 43 hevosvoimaa. Joissain maissa pyörää sai myös 20 kilowatin kuristettuna versiona. Kaasuttimina olivat 2 kpl 32 mm:n Keihiniä. Moottorissa oli kolme venttiiliä/sylinteri, sekä kannen yläpuolinen yksi nokka-akseli. Vaihteisto oli 5-vaihteinen ja kytkin oli märkä monilevykytkin. Joidenkin maiden - lähinnä Yhdysvaltojen - markkinoille CM oli saatavissa myös 2-vaihteisella "Hondamatic"- automaattivaihteistolla, mutta tuolloin huippunopeus oli rajoitettu pienemmäksi kuin manuaalivaihteistolla. Automaattiversio ei ollut myynnillisesti kovin suosittu, joten Honda pudotti Hondamatic-version pian myynnin aloittamisen jälkeen pois mallivalikoimasta. Sisarmalli CB 400 N käytti samaa moottoria mutta oli 6-vaihteinen ja urheilullisempi versio, kun taas CM oli perinteisemmin muotoiltu custom-tyyppinen pyörä.

Sytytysjärjestelmä oli elektroninen huoltovapaa CDI-järjestelmä, joka tuolloin alkoi yleistyä kärjellisten järjestelmien siirtyessä historiaan. Sähköjärjestelmä oli akulla varustettu 12 V - elektronisella jännitteensäätimellä. Ajovalopolttimo oli autoistakin tuttu H4. Käynnistys oli ensimmäistä mallivuotta lukuun ottamatta myös sähköinen. Mittaristossa oli huokeinta E-versiota lukuun ottamatta nopeus- sekä kierroslukumittari. Mittaristoon kuului myös vaihde vapaalla-, kaukovalon, öljynpaineen ja suuntamerkkien varoitusvalot. Nopeusmittarin yhteydessä oli niin kokonaismatka- kuin trippimittarikin.

Edessä oli T-, C-, ja A-malleissa "single"-tyyppinen levyjarru, takana mekaaninen rumpujarru. Mallivuodeksi 1981 etujarrut saivat pieniä parannuksia ja lisää tehoa. E -"säästömallissa" oli myös edessä rumpujarru. Jousituksena edessä olivat öljytäytteiset teleskoopit ja takana perinteiset kierrejousi-iskunvaimentimet. Takaiskunvaimentimien jäykkyyttä pystyi säätämään muutamaan eri asentoon.

CM oli yksi ensimmäisistä Honda-moottoripyöristä, jossa pystyi käyttämään sisärenkaattomia tubeless-renkaita ns. "Comstar"-metalliseosvanteiden yhteydessä.

CM-sarjaa on pidetty kompaktin kokonsa, alle 200 kg:n jäävän omapainonsa ja helpon yleiskäsiteltävyyden ansiosta erinomaisena aloittelevan motoristin ensipyöränä. Pyörä antoi pintakaasulla tehonsa rauhallisesti, mutta rohkeasti kierroksia käyttämällä suorituskyky oli kuutiotilavuuteen nähden jopa erittäin hyvä. CM olikin aikanaan markkinoiden tehokkaimpia pyöriä luokassa 400 cm3. Pyörä on myös hyvin helppo huoltaa: huoltokohteet, kuten tulpat, öljynsuodatin, öljynpoistoproppu, kaasuttimet sekä käynnistin ovat erittäin hyvin käsillä. Ilmansuodatin on penkin alla. Sulakerasia on vasemmanpuoleisen sivumaskin alla ja sen saa näkyviin ilman työkaluja. Venttiilien säätöä varten tankki kannattaa irrottaa, mutta se on irrotettavissa erittäin helposti ja itse venttiilikoneisto on hyvin käsillä. CM-sarjaan löytyy myös monista retro-pyöristä poiketen melko hyvin yleisimmät kulutusosat - myös suomalaisista moottoripyöratarvikeliikkeistä. Moottoriin ja kaasuttimiin on saatavilla uustuotantoa olevia tiivistesarjoja jne. CM:ää valmistettiin neljän vuoden aikana kohtalaisen suuri määrä, ja vanhojen moottoripyörien osiin erikoistuneissa varaosaliikkeissä - etenkin Suomen ulkopuolella - CM:ään löytyy miltei osa kuin osa - usein jopa alkuperäisenä.

Pyörän heikoiksi kohdiksi on mainittu nopeasti ruostuvat äänenvaimentimet sekä takanavassa rattaan alla olevat kumivaimentimet. Itse moottori on erittäin kestävä, mutta mekaanisesti säädettävistä venttiilivälyksistä (I= 0,1 mm ja P= 0,14 mm kylmänä) kannattaa pitää huolta. Jakoketju saattaa myös paljon ajettuna alkaa pitämään ääntä, mutta tämä ei sinänsä ole kovin vaarallista. Ketjun kireyttä voi säätää moottorin käydessä tyhjäkäyntiä löysäämällä automaattikiristimen ruuvia ja kirimällä se takaisin, jolloin säädin toimii. Ruuvi sijaitsee sylinterien takapuolella keskellä, kaasuttimien alapuolella.

Öljynä Hondan vanhassa ilmajäähdytteisessä twinissä kannattaa käyttää laadukkaita märkäkytkimelle tarkoitettuja mineraaliöljyjä, esimerkiksi Castrol Act-Evo 20W-50. Tällöin öljyvuodot ja -kulutus pysyvät minimissä korkeammissakin lämpötiloissa.

Muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CM-400-sarjaa valmistettiin neljän vuoden aikana neljänä eri muunnoksena.

CM 400 T = Touring. Tätä mallia tuotiin Suomeen.

CM 400 E = Economy. Riisutumpi malli, josta puuttui mm. kierroslukumittari. Edessä oli T-mallista poiketen rumpujarru. Vanteet olivat perinteiset sisärenkaalliset pinnavanteet. Kromiosia vähemmän, mm. vilkunkotelot olivat mustaa muovia. Saatavana oli vain yksi väri: musta.

CM 400 A = Automatic. Automaattivaihteinen malli. Suunnattu Pohjois-Amerikan markkinoille. Myynti jäi lopulta vähäiseksi ja malliversion valmistus lopetettiin pian ensimmäisen vuoden jälkeen.

CM 400 C = Custom. Hyvin pitkälle sama kuin T, enemmän kromiosia, erilaiset väritykset ja satulan kuviointi.

T-mallin tiedot:

Teho: 31,4 kw, 43 hevosvoimaa/8500 kierr. min.

Huippunopeus: 156 km/h

Kiihtyvyys: 0–100 km/h n. 5,8 sek, tai 0–60 mph 5,5 sek.

Vaihteet: 5

Toisioveto: Ketju

Paino ajokunnossa: n. 190 kg

Polttoainetankki: 9,5 litraa

Renkaat: E: 3,50-18 ja T: 4,60-16. Voidaan käyttää tubeless-renkaita.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Honda CM.