Hon'inbō Shūsaku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hon'inbō Shūsaku
本因坊秀策
Hon'inbō Shūsaku.
Hon'inbō Shūsaku.
Henkilötiedot
Syntynyt6. kesäkuuta 1829
Kuollut10. elokuuta 1862 (33 vuotta)
Kansalaisuus japani
Gopelaaja
Opettaja Hon'inbō Shūwa

Hon'inbō Shūsaku (jap. 本因坊秀策, 6. kesäkuuta 182910. elokuuta 1862) oli japanilainen gon pelaaja, jota pidetään gon kultaisen kauden parhaana pelaajana.

Shūsaku, syntyessään nimeltään Kuwabara Torajirō (jap. 桑原虎次郎), lähti kotoaan 8-vuotiaana ja liittyi Japanin go-kulttuurin keskeisimpään instituutioon, Hon'inbō-koulukuntaan. Shūsaku sai go-ammattilaisen shodan-diplomin vuonna 1840 ja seuraavina vuosina hänen luokituksensa nousi tasaisesti.

Vuonna 1848 Shūsakusta tuli Hon'inbō-koulukunnan johtajan virallinen perillinen, jonka jälkeen hän edusti Hon'inbōta shōgunin linnapeleissä. Elämänsä aikana Shūsaku pelasi 19 linnapeliä. Hän voitti kaikki, mikä on ehdottomasti Japanin linnapelien historian (16261863) paras suoritus.

Edossa vuonna 1862 puhjennut kolera-epidemia tarttui joihinkin Hon'inbō-koulukunnan jäseniin. Tauti tarttui myös sairastuneita hoitaneeseen Shūsakuun. Tartunta johti hänen aikaiseen kuolemaansa jo 33 vuoden iässä.

Korvat punerruttava siirto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Shūsakun korvat punerruttava siirto

Yksi gon historian kuuluisimmista peleistä pelattiin vuonna 1846, kun 17-vuotias Shūsaku (4 dan) kohtasi 50-vuotiaan Gennan Insekin (8 dan), Inoue-koulukunnan johtajan. Ensimmäisessä pelissä Shūsaku sai kaksi tasoituskiveä, mutta peli keskeytettiin, koska pelaajien välinen tasoero oli yliarvioitu. Toinen peli aloitettiin ilman tasoituskiviä; Shūsaku pelasi mustilla. Pelin alkuvaiheessa Gennan alkoi pelata aiemmin tuntematonta muunnelmaa taisha-jōsekista, joka sai Shūsakun tekemään virheen. Gennan pääsi johtoon ja pelin edetessä piti asemastaan kiinni. Tarina kertoo, että peliä seuranneet Gennanin oppilaat pitivät Gennanin voittoa selvänä, mutta muuan peliä seurannut lääkäri sanoi uskovansa Gennanin häviävän. Kun lääkäriltä tivattiin perustelua, hän totesi, ettei hän tiedä pelistä paljoa, mutta hän huomasi, kun keskipelissä erään Shūsakun siirron jälkeen Gennanin korvat välähtivät punaiseksi, joka oli merkki Gennanin täydellisestä yllättämisestä. Strategisesti loistava siirto muutti pelin tasapainoa ja lopulta Shūsaku voitti pelin kahdella pisteellä. Näin ”korvat punerruttava siirto” jäi gon historian kuuluisimmaksi yksittäiseksi siirroksi.