Home on the Range

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Home on the Range on yhdysvaltalainen cowboylaulu ja Kansasin osavaltion kansallislaulu. Laulun sanat kirjoitti alun perin Brewster M. Higley. Hänen runonsa "My Western Home" julkaistiin Smith County Pioneer -lehdessä joulukuussa 1873, ja vaikka laulun sanat ovat vuosien varrella hieman muuttuneet, ne perustuvat tähän runoon. Musiikin sanoihin sävelsi Daniel E. Kelly, Higleyn ystävä.

Laulusta tuli suosittu, ja se levisi ympäri Yhdysvaltoja muuttaen hieman muotoaan matkan varrella. Joskus säveltäjäksi mainitaan virheellisesti David Guion, joka kuitenkin vain muokkasi laulusta yhden sovituksen. Home On the Range -kappaleesta on muodostunut eräänlainen epävirallinen Yhdysvaltojen Lännen tunnuslaulu. Kansasin osavaltion viralliseksi tunnukseksi se valittiin 30. kesäkuuta 1947.

Laulun ovat levyttäneet mm. Pete Seeger ja Roy Rogers.

Laulu on myös suomennettu: Matti Heinivahon versiossa "Kun lapinvuokko kukkii" sanat kertovat Lapista. Alkuperäisen singlen kääntöpuolella on toinen Lappiin siirretty cowboylaulu "Tunturin juurella"("Red River Valley").