Hindulaiset riitit ja rituaalit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hindulaisuudessa esiintyy monenlaisia uskontoon liittyviä riittejä ja rituaaleja. Ne ovat iso osa hindulaisuuden arkea. Riitit jakaantuvat neljään eri ryhmään.

Päivittäiset kodin piirissä tai temppeleissä tapahtuvat riitit ovat hindulaisten arkipäivään kuuluvat riitit. Näitä riittejä kutsutaan pujaksi. Kotona suoritettavat riitit aloitetaan aamusta, herättämällä kodin nimikkojumalan uuteen päivään. Hindulaisuuden edustajilla on pujan vuoksi oma alttari tai jopa huone jumalan patsaalle tai jumalankuvalle. Pujan rutiiniin kuuluu mantrojen lausuminen ja suitsukkeiden polttaminen. Uskonnollisten tapojen mukaan jumalaa tulisi palvoa kolme kertaa päivässä: aamulla, päivällä ja illalla.

Hindutemppeleissä tapahtuvat riitit ovat hyvin yksilöllisiä. On tärkeää luoda yhteys ja kiinnittää jumalten huomio saapuessaan temppeliin esimerkiksi soittamalla kelloa. Temppelipujan keskeisin osa on lamppurituaali, jossa tehdään ympyräliikkeitä öljylampulla jumalankuvan edessä. Tämän jälkeen brahmaani tuo liekin palvojien koskettavaksi. Liekin avulla palvoja ja jumala pääsevät yhtymään ja kosketukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Verso - Maailman uskonnot 03 lukion kurssikirja uusi ops 2016