Hiilikaasu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hiilikaasu on hiilestä valmistettu palava kaasu. Suppeimmillaan se käsittää häkäpöntöissä muodostuneen kaasun, silloin kun polttoaineena oli puuhiili. Näitä hiilikaasuttimia oli käytössä toisen maailmansodan aikaan runsaasti. Puukaasutin syrjäytti hiilikaasuttimia sodan loppupuolelle mentäessä. Puukaasuttimen energiatalous on n. kaksi kertaa parempi kuin hiilikaasuttimen.

Hiilikaasun palavat aineet ovat häkä eli hiilimonoksidi ja vety. Se palaa sinisellä vähävaloisella liekillä. Kaasu muodostuu ilman hapen ja vesihöyryn reagoidessa puuhiilen kanssa. Hiilikaasun lämpöarvo on hiukan matalampi kuin puukaasulla.

Hiilikaasuksi nimitetään joskus kivihiilestä peräisin olevaa kaasua. Paremmin kivihiilikaasu tunnetaan kaupunkikaasuna tai valokaasuna. Se valmistetaan kivihiilestä kuivatislaamalla sitä noin 1 000 celsiusasteen lämpötilassa.

Valokaasua ei kannata myöskään sekoittaa generaattori- tai voimakaasun nimellä kulkeneeseen kaasuun, joka valmistettiin kaasugeneraattoreissa ilmalla ja höyryllä kaasuttamalla. Generaattorikaasua käytettiin ensimmäisissä sisäisissä, sylinterillä varustetuissa polttomoottoreissa.selvennä

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.