Hierova tuoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hierova tuoli

Hierova tuoli on tuolinomainen laite, joka käyttäen mekaniikkaa ja sitä ohjaavaa elektroniikkaa tuottaa käyttäjälleen parhaimmillaan ihmisen aikaansaamaa hierontaa vastaavan vaikutelman.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nichimu Inada valmisti ensimmäisen hierovan tuolin Japanissa vuonna 1962. Nichimu Inadan perustama hierovien tuolien valmistukseen keskittynyt yhtiö tuli tunnetuksi Japanissa nimellä Family ja myöhemmin maailmalla nimellä Family Inada. Nykyäänselvennä Nichimu Inada on 66-vuotiaana Family Inadan hallituksen puheenjohtaja.[1]

Ensimmäinen hierova tuoli oli teknisesti alkeellinen verrattuna tämän päivän tuoleihin. Vuonna 1971 esiteltiin ensimmäiset tuolit, joissa oli aikaansaatu kunnolliset puristusotteet sekä rytmitettyjä otteita. Myöhemmin otevalikoimat ja hierontamuodot ovat merkittävästi lisääntyneet ohjauselektroniikan ja sähkömoottoreiden kehittymisen myötä. Vuonna 1999 tapahtui ehkä merkittävin muutos, kun Family Inada esitteli ensimmäisen kerran infrapunapohjaisen teknologian, jolla voidaan suorittaa hieronnan automaattinen mitoittaminen käyttäjän kehonmallin mukaan. Infrapunatunnistimien avulla Inada käy kehon läpi kartoittaen ongelmakohdat ja shiatsupisteet, minkä jälkeen kehittyneet tietokoneohjelmat muokkaavat hierontaohjelmia siten, että ongelma-alueet ja shiatsupisteet tulevat mahdollisimman hyvin huomioitua, ja näin saadaan aikaan paras hoitovaste. Japanissa Inadan tuoleilla on lääketieteellisen hoitotuotteen status – myös Yhdysvalloissa FDA (Food and Drug Administration) myönsi Inadan tuolille lääketieteellisen laitteen statuksen vuonna 2001.

Myös Panasonic ja Sanyo ovat esitelleet omia automaattisia hieronnan mitoitusjärjestelmiä. Pisimmälle vietynä automaattiset kehonmallin mukautumisjärjestelmät löytyvät nykyään Sanyon tuoleista, joiden käyttämä, valheenpaljastuskoneista peräisin oleva biofeedback-teknologia mahdollistaa ei pelkästään käyttäjän mittojen vaan myös ongelmakohtien mukaan automaattisesti säätyvän hieronnan. Näissä tuoleissa herkät sensorit reagoivat sydämen sykkeen ja ihon sähkönjohtuvuuden muutoksiin. Pienikin kiputila aiheuttaa elimistössä reaktion, joka on riittävän herkillä sensoreilla havaittavissa.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hierovat tuolit koostuvat ilmanpainetoimisista tyyny-yksiköistä sekä sähkömoottoriohjatuista rullista. Jalkojen ja käsien hieronta toteutetaan kalliimmissa malleissa ilmanpainepohjaisesti ja halvemmissa malleissa sähkömoottoreilla. Selän alueen hieronta on rullapohjaista, jolloin yleisimmin selän alueella käytetään neljää rullaa. Korkeateknologisten tuolimallien sähkömoottorit ja niiden nopeussäätimet ovat pitkälle kehitettyjä ja mahdollistavat tarkan sekä monipuolisen mekaniikan.

Keskeinen eri tuoleja erottava ominaisuus on se, kuinka ne pystyvät mukautumaan eri käyttäjien tarpeisiin. Tällöin kehonmallinnusominaisuudet ovat keskeisiä tekijöitä. Korkeateknolgisten mallien teknologia kykenee automaattiseen mitoitukseen toisin kuin halpatuotantomallien. Korkeateknologisten mallien mukautuvien mitoitusjärjestelmien sijaan halpatuotantomallien ohjaus perustuu muutamaan valmiiseen kehomalliin, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos käyttäjän keho ei satu olemaan mallin mukainen, niin hieronta kohdistuu täysin väärille alueille, mikä voi aiheuttaa pahimmillaan vahinkoa käyttäjälle.

Käyttötarkoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hierovat tuolit ovat nykyään niin ammattikäytössä kuin yksityishenkilöillä. Hierovia tuoleja voidaan käyttää esimerkiksi fysioterapeuttisten hoitojen edellä tai työpaikoilla, joissa staattinen lihaskuormitus on suuri. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisissa työpaikoissa olevista ihmisistä ovat näyttöpäätetyöntekijät tai seisomatyötä tekevät.

Valmistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmalla on hyvin erityyppisiä hierovien tuolien valmistajia. Korkeateknologisiin valmistajiin, joilla on omaa tuotekehitystä ja jotka pystyvät tuottamaan edistyksellisiä ominaisuuksia, voidaan lukea Family Inada, Panasonic, Sanyo ja Fuji Medical. Halpatuotantomalleja on markkinoilla lukuisilla eri tuotemerkeillä, ja pääasiassa nämä tuolit tuotetaan samoilla tehtailla Kiinassa.

Suomessa on edustettuna merkkivalmistajista Family Inada, Fuji Medical, Panasonic ja Sanyo. Halpatuotantomalleja löytyy markkinoilta useilla eri nimillä. Laadukkaiden tuolien hinnat liikkuvat usein 4 000–15 000 euron hintahaarukassa, kun taas halpamalleja on saatavilla 1 000–3 000 euron hintahaarukassa. Kalleimmat hierovat tuolit valmistetaan asiakkaan toiveiden mukaan mittatilaustyönä. Suomessa hierovat tuolit ovat vielä verraten uusia, ja niitä ei ole myöskään näkynyt juuri esiteltynä mediassa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, kuten Tekniikan Maailma 21/06.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]