Heterostraci

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heterostraci
Panamintaspis
Panamintaspis
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Leuattomat selkärankaiset Agnatha
Luokka: Pteraspidomorphi
Lahko: Heterostraci
Lankester, 1868
Katso myös

  Heterostraci Wikispeciesissä
  Heterostraci Commonsissa

Heterostraci on hävinnyt lahko, joka kuului Pteraspidomorphi-luokkaan. Siihen kuuluvat leuattomat kalat olivat varhaisimpia selkärankaisia ja ne elivät siluurikauden alusta devonikauden lopulle noin 440–359 miljoonaa vuotta sitten. Lahkoon kuului ainakin noin 300 lajia. Ne olivat yleensä vain 5-30 cm pitkiä, mutta ryhmään Psammosteidae kuuluvat lajit olivat noin 1,5 metriä pitkiä. Niiden pään ympärillä oleva panssari oli usein reunoilta suipentuva ja niiden pyrstö oli yleensä viuhkamainen. Pään ympärillä oleva panssari oli jakautunut useaan osaan, joiden välissä oli aukko. Joillakin ryhmillä panssarin etuosa oli jakautunut moneen osaan. Lahkon lajit elivät meren lahtien hiekkaisilla matalikoilla ja niitä esiintyi Pohjois-amerikassa, Euroopassa ja Siperiassa. Lahkon Heterostraci luokituksesta on käyty keskustelua, mutta yleisesti se jaetaan kahteen ryhmään, jotka ovat Cyathaspidiformes ja Pteraspidiformes. Nämä jaetaan edelleen ryhmiin Psammosteidae, Protaspididae, Pteraspididae, Protopteraspididae, Anchipteraspididae, Cyathaspidida, Amphiaspidida, Tolypelepidida, Traquiraspidiformes ja Lepidaspis.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Janvier, Philippe: Heterostraci 1.1.1997. Tree of Life Project. Viitattu 27.3.2015. (englanniksi)
  2. Joseph N. Keating: Fossil Focus: Heterostraci Paleontology (Online)Volume 3, Article 11, 1-9. 1.11.2013. (englanniksi)
  3. Barry Cox, Brian Gardiner, R. J. G. Savage Dougal Dixon: ”Order Heterostraci”, Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals, s. 24. Lontoo: Macmillan, 1988. ISBN 0-333-48699-4. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]