HeroQuest (lautapeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lautapeliä. Lautapelistä on julkaistu myös tietokoneversioita. Muita merkityksiä sivulla HeroQuest.
HeroQuest
Suunnittelija Stephen Baker
Julkaisija MB-pelit
Games Workshop
Julkaisuvuosi 1989
Pelaajia 2–5

BoardGameGeek

HeroQuest on lautapeli, jonka julkaisi MB-pelit Isossa-Britanniassa vuonna 1989.[1] Se lainaa paljon piirteitä sen ajan roolipeleiltä.

HeroQuestin suunnitteli Stephen Baker[1], ja se on tarkoitettu 2–5 pelaajalle. Yksi pelaajista toimii pelinjohtajana, Morcarina, jonka tehtävänä on johdattaa muut pelaajat pelin mukana tulleiden seikkailujen läpi. Muut pelaajat ohjaavat barbaaria, velhoa, haltijaa tai kääpiötä, keräävät pelilaudalta löytyviä aarteita ja taistelevat pelinjohtajan ohjaamia hirviöitä vastaan tavoitteena läpäistä seikkailu. Peli oli suosittu, ja sille ilmestyi lukuisia lisätehtäväpakkauksia. Peli käännettiin useille kielille, myös suomeksi.

HeroQuest julkaistiin suomeksi Lollipopin kustantamana 1990 suuren mainoskampanjan saattelemana.[2]

HeroQuestista kehitettynä versiona ilmestyi myöhemmin Advanced HeroQuest, jonka julkaisi Games Workshop.[1] Peli oli perusajatukseltaan sama, mutta säännöt olivat monimutkaisemmat ja yhteensopivat Games Workshopin Warhammer Fantasy -miniatyyristrategiapelin kanssa. Lisäksi pelin taustatarinat oli sijoitettu Warhammerin maailmaan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja voi valita neljästä eri hahmotyypistä. Barbaari ja kääpiö sopivat lähitaistelutyyliin, kun taas velho ja haltija osaavat myös taikoa. Peli sisältää jokaista hahmoa koskevan kuvallisen hahmokortin ja miniatyyrin. Hahmoilla on hyökkäys- ja puolustustaito, ja lisäksi fyysistä ja henkistä kestävyyttä kuvaavat voima- ja älypisteet.

Barbaari on pitkä ja lihaksikas mies, jonka aloitusaseena on lyömämiekka. Hän on hahmoista vahvin ja hänellä on vahva hyökkäys sekä melko hyvä puolustus. Hänellä on paljon voimapisteitä, joten hän kestää paljon osumia. Hän ei kuitenkaan kykene taikomaan.

Kääpiö on hyvin lyhyt, tanakka ja hyvin panssaroitu. Hän käyttää aseenaan taistelukirvestä, ja osaa ainoana hahmoista purkaa kentissä olevia ansoja ilman erityisvarusteita. Hän on erittäin hyvä puolustautumaan, muttei barbaarin veroinen iskijä eikä kestä myöskään aivan yhtä paljoa vahinkoa. Taikomaan hän ei pysty lainkaan.

Haltijalla käyttää aseenaan lyhyttä miekkaa, ja hänellä on yhtä hyvä hyökkäys kuin kääpiöllä, minkä lisäksi haltija voi käyttää kolmea eri taikaa yhdestä kategoriasta – ilma-, maa-, tuli-, ja vesitaioista. Hän ei ole fyysisesti yhtä kestävä kuin kääpiö, mutta korkeammat älypisteet parantavat hänen kestoaan taikoja vastaan.

Velho on pitkä, sauvaa kantava, viittaan pukeutunut mies. Hänellä on heikoin hyökkäys, mutta hän voi käyttää yhteensä 9 eri taikaa kolmesta kategoriasta. Hän ei kestä paljoakaan fyysisiä vaurioita, mutta korkeat älypisteet tekevät hänestä pelin parhaan hahmon taikojen suhteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Charlie Hall: Warhammer 40,000’s new board game traces its lineage to classic HeroQuest Polygon. 7.12.2018. Viitattu 15.2.2019.
  2. Stenros, Jaakko & Särkijärvi, Jukka: Seikkailuita ja sankareita. Katsauksia suomalaisen roolipelaamisen historiaan ja nykyhetkeen. (Stenros, Jaakko: "Suomalaiset Roolipelit") Tampereen museoiden julkaisuja, 2018, nro 153, s. 14. ISSN 1237-5276.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]