Hernán Büchi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hernán Büchi
Hernán Büchi Chilen kongressissa vuonna 2011.
Hernán Büchi Chilen kongressissa vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt6. maaliskuuta 1949 (ikä 75)
Iquique, Chile
Muut tiedot
KoulutusChilen yliopisto, Columbian yliopisto

Hernán Alberto Büchi Buc on chileläinen ekonomisti, joka toimi Augusto Pinochetin hallituksessa suunnittelu- ja finanssiministerinä. Büchin katsotaan kuuluneen Chicagon pojat -vaikuttajaryhmään, sillä hän opiskeli Yhdysvalloissa MBA-tutkinnon. Vuonna 1989 Büchi oli presidentin vaaleissa ehdokkaana mutta hävisi Patricio Aylwinille.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Chilen valtakunnan politiikkaan siirtymistä Büchi työskenteli erilaisissa johtotehtävissä valtion omistamissa yrityksissä. Hänen ensimmäinen poliittinen luottamustoimi oli alivaltiosihteeri Chilen valtiovarainministeriössä, jossa hän työskenteli eläkejärjestelmän yksityistämisen parissa työministeri José Piñeran kanssa.

Büchi nimitettiin vuonna 1983 Augusto Pinochetin toimesta suunnitteluministeriksi. Chilen talous oli ajautumassa lamaan samana vuonna, mikä teki suunniteluministerin salkusta todella haastavan. Büchi kuitenkin miellytti työllään Pinochetia ja sai vuonna 1985 finanssiminsterin salkun. Pinochetin hallituskauden loppuessa vuonna 1989 Büchi pyrki presidentiksi, mutta hävisi vaalit Patricio Aylwinille. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hernán Buchi Buc – Anales de la República anales.cl. Viitattu 31.8.2022. (espanjaksi)