Hermann Einstein

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hermann Einstein

Hermann Einstein (30. elokuuta 184710. lokakuuta 1902) oli Albert Einsteinin isä ja omisti Jakob Einstein & Co. -yrityksen yhdessä veljensä Jakob Einsteinin kanssa. Hermann Einstein oli naimisissa Pauline Kochin kanssa ja saivat kaksi lasta, Albert Einsteinin ja Maria Einsteinin.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hermann Einstein syntyi vuonna 1847 pienessä Bad Buchaun kylässä juutalaiseen perheeseen. Hänen äitinsä ja isänsä, Helene Moos ja Abraham Einstein, olivat menneet naimisiin kahdeksan vuotta aikaisemmin samassa kylässä. Hermann Einsteinilla oli kolme veljeä, August Ignaz Einstein, Heinrich Einstein ja Jakob Einstein sekä kaksi siskoa, Jette ja Friederike Einstein.

14-vuotiaana Hermann Einstein alkoi käydä reaalikoulua osavaltion pääkaupungissa Stuttgartissa. Einstein tunsi voimakasta vetoa matematiikkaan, mutta perheen taloudellisen tilan takia hän päätti ryhtyä kauppiaaksi ja opiskeli oppisopimuksella Stuttgartissa. Einstein päätti opiskelunsa reaalitutkintoon, joka mahdollisti tuolloin pääsyn ylempään säätyyn. Normaalin kolmivuotisen asepalveluksen sijasta reaalitutkinto oikeutti vain yhden vuoden pituiseen asepalvelukseen upseerikokelaana. Hermann Einsteinilla oli mahdollisuus ylentyä reservin upseeriksi, jos hän olisi käynyt kahdessa sotaharjoituksessa. Einstein ei kuitenkaan mennyt ja säästi paikallisen armeijan päänvaivalta, sillä tuolloin ei olisi ylennetty juutalaista upseeriksi kovinkaan mielellään.

Perheen perinteen mukaisesti Einstein alkoi kauppiaaksi, ja 1870-luvun alussa hän ryhtyi osakkaaksi serkkujensa Moses ja Hermann Levin yritykseen, joka sijaitsi Ulmissa. Yritys kauppasi untuvia ja höyheniä täkkeihin.

Juuri ennen kuin Hermann Einstein täytti 29 vuotta, hän meni naimisiin 18 vuotta vanhan Pauline Kochin kanssa, joka oli kotoisin Cannstattista. Vihkiminen suoritettiin 8. elokuuta 1876. Paria kuukautta aikaisemmin Paulinen sisar oli mennyt naimisiin Hermannin serkun kanssa. Hermannin serkun ja Paulinen siskon saamasta lapsesta tuli myöhemmin Einsteinin toinen vaimo. Ensimmäinen lapsi syntyi vuonna 1879 ja oli poika. Poika sai nimekseen Albert Einstein. Toinen lapsi syntyi vuonna 1881, joka sai nimekseen Maria "Maja" Einstein.

Hermann Einstein kuoli Milanossa sydämen vajaatoimintaan 10. lokakuuta 1902 55-vuotiaana.

Jakob Einstein & Co.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jakob Einstein & Co.

Hermann Einsteinin veli perusti pienen vesi- ja kaasujohtojen asennukseen keskittyneen yrityksen Müncheniin. Hermann Einstein kyllästyi nopeasti serkkujensa yrityksessä ja tuli osakkaaksi veljensä yritykseen. Hermann Einstein ja hänen perheensä elivät tuolloin samoissa tiloissa kuin he pitivät itse yritystäkin. Yrityksen toiminta oli menestys ja pian he laajensivat toimialaansa sähkötekniikkaan, joka oli ennen 1900-lukua uusi ala. Sähkötekniikan ala menestyi niin hyvin, että he pystyivät lopettamaan kokonaan vesi- ja kaasujohtojen asennukseen keskittyneen puolen.

Yrityksellä ei kuitenkaan mennyt niin hyvin kuin omistajansa olisivat tahtoneet. Vuonna 1893 he hävisivät Münchenin katuvalojen kunnostamiseen liittyvän kilpailun. Katuvalojen kunnostus olisi tuonut paljon rahaa, mutta häviö pudotti yrityksen tyhjän päälle. Häviön seurauksena yritys päätettiin siirtää Paviaan, Italiaan. Saksan osasto jätettiin selvitystilaan ja he keskittyivät Pavian yksikköön.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]