Herman Päätalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lauri Herman Päätalo, Hermanni, Herkko tai Hemma Päätalo (30. toukokuuta 1889 Taivalkoski28. huhtikuuta 1964)[1] oli kirjailija Kalle Päätalon isä. Herman Päätalo oli naimisissa Priita-Stiina (Riitu) o.s. Neulikon kanssa[1] vuodesta 1913 alkaen. Heille syntyi kahdeksan lasta, joista yksi kuoli muutaman kuukauden ikäisenä.

Herman Päätalo oli kotoisin Jokijärven kylän Päätalosta, josta joutui nuorena maailmalle talon palamisen jälkeen. Naimisiin mentyään he asuivat vaimonsa kanssa huonemiehenä eli vuokralaisena Mäkelän talossa, josta 1920-luvun alussa perustivat tilan Kallioniemelle ja siirsivät sinne vanhan meijerirakennuksen taloksi. Ammatiltaan Päätalo oli maatilastaan huolimatta metsätyömies ja ansiot olivat hänelle kaikki kaikessa. Tätä hän koitti painottaa lapsilleenkin, erityisesti Kallelle.

Herman Päätalo oli heikkohermoinen, ja keuhkokuumeen rasituksen jälkeen joutui mielisairauden takia Oulun piirimielisairaalaan, piirille, ja sieltä myöhemmin Pelson pakkotyölaitokseen 1930-luvulla. Vuosikymmenen loppua kohden Herkon mielitauti antoi myöten ja perheen isä palasi terveen kirjoihin ja kotiinsa. Hänen kielenkäyttönsä on antanut Kalle Päätalolle paljon kirjoitettavaa. Kirjoittamiseen ja yleensäkin poikansa lukuhaluihin isä suhtautui ynseästi.

Tulkitsijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herman Päätaloa on esittänyt Mikko Niskasen elokuvissa Elämän vonkamies ja Nuoruuteni savotat näyttelijä Martti Kainulainen, sekä Hannu Kahakorven elokuvassa Päätalo näyttelijä Eero Schroderus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hirvasnoro, Kai: Herkko (Blogi) 24.11.2012. Kansan Uutiset. Viitattu 17.10.2014.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.