Here to Stay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Here to Stay
Deuteronomium
Studioalbumin Here to Stay kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  Studio Watercastle 1999
 Julkaistu 1999
 Tuottaja(t) Manu Lehtinen
 Tyylilaji Death and roll
Melodinen death metal
Punk rock
 Kesto 37.05
 Levy-yhtiö Little Rose Productions
Deuteronomiumin muut julkaisut
Street Corner Queen
1998
Here to Stay
1999
From the Midst of the Battle
2008

Here to Stay on jyväskyläläisen Deuteronomium-yhtyeen toinen täyspitkä studioalbumi. Se julkaistiin vuonna 1999. Here to Stay on tyyliltään debyyttiä suoraviivaisempaa death and rollia ja melodista death metalia. Albumi sai harrastajilta ja kriitikoilta pääasiassa myönteisen vastaanoton, vaikka useat moittivat albumia hieman tasapaksusta materiaalista.

Äänitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Debyytin Street Corner Queen jälkeen yhtye halusi äänittää suoraviivaisemman ja yhtenäisemmän albumin sekä jättää tyylikokeilut vähemmälle.[1] Deuteronomium kirjoitti Here to Stayn kappaleet kuudessa kuukaudessa, toisin kuin debyytin kappaleet, jotka he kirjoittivat useiden vuosien välillä[1]. Here to Stay äänitettiin studio Watercastlessa. Äänityssessioista he julkaisivat ensin singlen "To Die and Gain", joka sisältää nimikappaleen ja sen demoversion sekä "Misleader"-kappaleen. Here to Staysta julkaistiin muutamaa kuukautta myöhemmin 1500 kappaleen painos vuonna 1999.

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin musiikkia voi esimerkiksi kuvailla siten, että se yhdistää myöhemmän Entombedin rock-vaikutteet Carcassin Heartwork-albumin aikaiseen melodiseen ilmaisuun. Miika Partalan vokalisointiakin on verrattu Jeff Walkerin tuolloiseen ulosantiin[2]. Here to Stayn musiikissa on myös saman kaltaisuuksia Napalm Deathin 1990-luvun puolivälin materiaalille, joka yhdisteli death metalia ja punk rockia[2]. Toiset ovat löytäneet yhtäläisyyksiä myöhempään Gorefestin tuotantoon. Albumin kannessa on kuvattu vanha, hylätty moottoripyörä, jonka renkaat ovat tyhjentyneet[1]. Pyörä ei enää menossa mihinkään vaan on paikalla jäädäkseen; kuva symboloi ihmisen elämän rajallisuutta ja yhtyeen mukaan muistuttaa, että ihmisen on elettävä muistaen kuolevansa[1].

Sanoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumin sanoitukset ovat edelliseen julkaisuun verraten rennompia sävyltään: lähestymistapa on riisuttu melkein kokonaan aiemmasta runollisuudesta ja korvattu hieman elämänläheisemmällä ja arkisemmalla asioiden pohdinnalla.[2] Kappale "Terminator" käyttää elokuvan Terminator 2 – Tuomion päivä konfliktia kyborgin kanssa allegoriana ihmisen kamppailulle syntiä vastaan[2][3]. "Millstone" taas viittaa raamatun kohtaan, jonka mukaan ihmisten, jotka johtavat toisia harhaan, olisi "parempi heittäytyä myllykivi kaulassa mereen".[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiiviin kirjoitusvälin vuoksi albumin kappaleet ovat tyyliltään hyvin yhtenäisiä: kriitikot kirjoittivat Here to Staysta aikanaan, että albumin kappaleet ovat osin turhankin samanlaisia.[2] Samasta asiasta moittivat myös monet yhtyeen ihailijat, vaikka pääsääntöisesti Here to Stay sai myönteisemmän vastaanoton kuin edeltäjänsä.

Here to Stay jäi Deuteronomiumin viimeiseksi julkaisuksi ennen yhtyeen hajoamista.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Whirlwind" (3:54)
  2. "To Die and Gain" (2:27)
  3. "S/S" (3:00)
  4. "My God" (2:36)
  5. "Terminator" (2:19)
  6. "Statue of Liberty" (2:42)
  7. "Comeback" (2:01)
  8. "Fool" (2:47)
  9. "Here To Stay" (3:22)
  10. "Christ Addict" (2:25)
  11. "DDD" (4:53)
  12. "Millstone" (2:31)
  13. "Dead End" (2:08)

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”To Die and Gain” (1999, Little Rose)

"To Die and Gain", "The Misleader", "To Die and Gain (demo)" Albumin julkaisua edeltänyt single

Yhtyeen kokoonpano albumilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kai Mathias Stalhammar: Deuteronomium (Manu Lehtisen haastattelu venäläisessä verkkofanzinessä) 1999. Vae Solis, Rusmetal.ru. Viitattu 17. kesäkuuta 2007. (englanniksi)
  2. a b c d e Josh Spencer: deuteronomium – Here to Stay (Albumin arvostelu sen julkaisuajankohtana.) 27. toukokuuta 1999. The Phantom Tollbooth. Viitattu 15. heinäkuuta 2007.. (englanniksi)
  3. a b Albumin Here to Stay sanoitukset Dark Lyrics -sivustolla. Tarkastettu 15. heinäkuuta 2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]