Herbigin–Haron kohde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herbig-Haro-kohde HH47

Herbig-Haro-kohde (HH-kohde) on pieni tähtimäinen kirkas sumu, jollaisia on havaittu T Tauri -tähtien lähellä.[1]

Se on ilmeisesti kaasusuihkupari, joka sinkoutuu vastamuodostuneesta tähdestä napojen suunnassa. Kaasu suihkuaa noin 150 km/s nopeudella. Suihkun törmätessä tähtienväliseen aineeseen se hohtaa hyvin kirkkaana. [2] Herbig-Haro-kohteita on usein tähtien syntyalueilla.

Kohteet on nimetty George Herbigin ja Guillermo Haron mukaan, jotka havaitsivat niitä toisistaan riippumatta non 50 vuotta sitten.[3]

80 % Herbig-Haro-kohteista on syntyviä tai nuoria kaksoistähtiä. Yli 400 HH-kohdetta on löydetty, mutta niitä oletetaan olevan Linnunradassa jopa 150 000. Varsinaisesti Herbig-Haro-kohde tarkoittaa suihkun aiheuttamaa kirkastumaa tähtienvälisessä aineessa. Herbig-Haro-kohteiden suihkujen "kuumimmat" kohdat ovat yleensä alle 0,5 parsekin päässä keskustähdistään, mutta ne saattavat ulottua jopa yhden parsekin päähän. Herbig-Haro-kohteet ovat useimmiten Bokin globuleiden, tummien kaasumöykkyjen, lähellä keskustähteään. 20–30 % HH-kohteen kaasusta on ionisoitunut, mutta kauempana tämä osuus laskee. Shokkitörmäys tähtienväliseen aineeseen ionisoi monesti taas kaasua, ja nämä kirkkaat suihkujen "päät" hohtavat. Suihkut liikkuvat nopeudella 100–1 000 km/s. Ne syntyvät syntyvän tähden ympärillä nopeasti pyörivän kaasukiekon sisäosissa.

HH-kohteiden lämpötila on 8 000–12 000 K, tiheys muutamia tuhansia – muutamia kymmeniä tuhansia hiukkasia /cm3. Planetaarisissa sumuissa ja emissiosumuissa on noin 1 000 hiukasta/cm3. Suihkujen massat ovat 1–20 Maan massaa.[4]

Herbig-Haro-kohteiden keskustähtien jaottelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Luokka 0: Alle muutaman tuhannen vuoden ikäiset kohteet, keskustähdissä ei ydinreaktioita, saavat voimansa painovoimaenergiasta. Kun syntyvä tähti kutistuu, painovoimaenergia muuttuu lämmöksi kaasun puristuessa.selvennä Kaasua putoaa kohti kohteen keskustaa. Luokan 0 kohteita ei löydetty; tämä luokka on oletettu tähtien syntyteorian pohjalta.lähde?
  • Luokka I: Tähti syntynyt ja ydinfuusio alkanut mutta kaasua ja pölyä putoaa yhä kohteeseen. Nämä tähdet ovat tiheän pilven ympäröimiä, ja ne havaitaan vain infrapuna- ja radioalueella.
  • Luokka II: Kaasun putoaminen kohteeseen pääosin lakannut, suuri kaasu- ja pölykiekko kohteen keskustähden ympärillä.
  • Luokka III: Alkuperäisestä kaasukiekosta tähden ympärillä jäljellä vain rippeet.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karttunen H: Herbig-Haro-kohde Zubenelgenubi. Viitattu 25.3.2013.
  2. David Darling: Herbig-Haro object Rncyclopedia of Science. Viitattu 25.3.2013.
  3. Bally & Morse: The Birth of Stars: Herbig-Haro Jets, Accretion and Proto-Planetary Disks Science with the Hubble Space Telescope -- II. Viitattu 25.3.2013.
  4. Herbig Haro Object COSMOS. Viitattu 25.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]