Herbert Girton Deignan

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herbert Girton Deignan vuonna 1948.

Herbert Girton Deignan (5. joulukuuta 1906 East Orange, New Jersey1968) oli yhdysvaltalainen Thaimaan linnustoon erikoistunut lintutieteilijä.

Herbert Deignanin vanhemmat olivat Harry Francis Deignan ja Anna Galena (Warren) Deignan. Hän opiskeli englantia ja muita eurooppalaisia kieliä sekä kirjallisuutta Princetonin yliopistossa ja valmistui sieltä lokakuussa 1928. Hän tutustui yliopiston eläinkokoelmien kuraattoriin Charles H. Rogersiin, jonka ohjauksessa hänen kiinnostuksensa lintumaailmaan syveni. Hän näki Thaimaan luonnosta kertovan elokuvan Chang the elephant boy. Elokuva teki häneen valtavan vaikutuksen, eikä hän saanut ajatuksiaan irti tuosta maanosasta.

Pian valmistumisensa jälkeen Deignan haki ja sai paikan englanninopettajana "Prince Royal's Collegessa" Chiang Maissa Thaimaan pohjoisosassa. Hän opetti siellä neljä vuotta, 1928–1932, keräten samalla kokoelman lintuja. Hän lähetti kokoelman Princetoniin, jossa se on osa laajempaa kokoelmaa. Vuonna 1932 Deignan palasi Yhdysvaltoihin laman keskelle. Hän teki huonosti palkattuja töitä, toimien muun muassa marraskuusta 1933 helmikuuhun 1934 osapäiväisenä avustajana Smithsonian-instituutin kansallismuseossa Alexander Wetmoren alaisena.

Vuonna 1935 Deignan palasi Chiang Maihin ja viipyi siellä vuoden 1937 lopulle. Tohtori Wetmoren aloitteesta Kansallismuseo palkkasi hänet keräämään näytteitä ja hän toimittikin laajan kokoelman lintuja sekä muita eliöitä Kansallismuseoon. Deignan oli nyt niin perusteellisesti perehtynyt Thaimaan linnustoon, että palattuaan Yhdysvaltoihin alkuvuonna 1938 hän sai tutkimusapulaisen viran Kansallismuseon lintuosastolla. Seuraavana vuonna hän sai Bacon-stipendin, jonka turvin hän matkusti tutkimaan Euroopan museoiden kaakkoisaasialaisten lintujen kokoelmia.

1939 Deignan avioitui tohtori Stella M. A. Lechen kanssa. Toisessa maailmansodassa Deignan palveli "Office of Strategic Services" osastolla, enimmäkseen eteläisessä Aasiassa. 1948 hän osallistui Pohjois-Australian tutkimusmatkalle ja 1952–1953 Thaimaahan suuntautuneelle retkelle Guggenheim-stipendin turvin. 1959 hän sai kuraattorin viran. Vuonna 1961 Deignan edusti Smithsoniaa kymmenennessä Tyynenmeren tieteellisessä kongressissa Honolulussa. 1962 Deignan luopui virastaan muuttaakseen Sveitsiin. Samana vuonna hän kuitenkin osallistui Smithsonian tutkimusretkelle Madagaskariin, missä hän keräsi museolle lintuja. Tämä oli hänen viimeinen maastotutkimusretkensä. Hän jatkoi työskentelyä Euroopassa, konsultoiden Lontoon ja Pariisin museoita ja laatien Maailman lintujen nimistöluetteloa.

Deignan liittyi American Ornithologists' Unioniin 1923 ja toimi yhdistyksen sihteerinä 1959–1961. Hänen kirjallinen tuotantonsa oli laaja. Hän nimesi uuden lintulajin, thaimaantimalin (Stachyris rodolphei) 1939[1], ja useita alalajeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]