Henry Heimlich

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Heimlichin ote

Henry Jay Heimlich (3. helmikuuta 1920 Wilmington, Delaware17. joulukuuta 2016 Cincinnati, Ohio[1]) oli yhdysvaltalainen lääkäri. Hän kehitti niin kutsutun Heimlichin otteen, jota käytetään ensiavussa tukehtumisen estämiseksi.

Heimlich syntyi Wilmingtonissa Philip ja Mary Heimlichin pojaksi. Hänen keskimmäinen nimensä oli alun perin Judah, mutta hän muutti sen myöhemmällä iällään. Hän valmistui ensin Cornellin yliopistosta Bachelor of Arts -arvolla 1941 ja sitten lääketieteen tohtoriksi Weill Cornell Medical Collegesta vuonna 1943.

Heimlich meni 4. kesäkuuta 1951 naimisiin Jane Murrayn kanssa. Näyttelijä-ohjaaja Anson Williams on Heimlichin pikkuserkku.

Heimlich esitteli kehittämänsä ensiapumenetelmän kesäkuussa 1974, ja sen jälkeen menetelmän merkitys ensiavussa on kasvanut merkittäväksi. Sillä on pelastettu pelkästään Yhdysvalloissa yli 100 000 ihmistä.

Heimlich käytti kahdesti tositilanteessa kehittämään otetta, toisen kerran 96-vuotiaana toukokuussa 2016 Cincinnatissa sijaitsevassa vanhainkodissa, jossa hän itse oli asukkaana, kun eräs nainen oli siellä tukehtumassa hampurilaisen palaseen. Edellisen kerran hän pelasti vuonna 2003 ravintolassa erään miehen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.