Hengelo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hengelon sijainti Alankomaiden kartalla.
Kartta Hengelon kunnasta. Rajat esittävät osoitteiden ja rakennusten perusrekisterin mukaisia asuinpaikkoja (Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) woonplatsen).

Hengelo on kaupunki Alankomaissa Overijsselin provinssissa. Se sijaitsee seitsemän kilometriä luoteeseen Enschedestä ja kymmenen kilometriä lounaaseen Oldenzaalista. Kaupungin pinta-ala on 61,78 neliökilometriä (vesialueita 0,72 neliökilometriä) ja asukasluku 81 074 (tilanne 1. tammikuuta 2016)[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hengelon kunta perustettiin vuonna 1802, jolloin alueella oli maatiloja ja maataloustyöläisten taloja. Se kasvoi kaupungiksi 1800-luvun lopussa, kun siitä tuli merkittävä rautatien risteyskohta. Rautatien ansiosta alueelle tuli raskasta teollisuutta. Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet pommittivat Hengeloa rautatien sekä tehtaissa tuotettujen sotatarvikkeiden takia. 6. ja 7. kesäkuuta 1944 pommitukset tuhosivat kaupungin keskustan ja tappoivat satoja ihmisiä.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hengelo sijaitsee Zutphenista Oldenzaaliin kulkevan rautatien varrella. AmsterdamHannoverBerliini-reittiä kulkeva InterCity-juna pysähtyy kaupungin rautatieasemalla. Valtatie A1/E8 Amsterdamista Moskovaan kulkee kaupungin läpi ja tie A35 Enschedestä Almeloon menee kaupungin länsipuolelta. Kaupungissa on lisäksi suuri satama Twente-kanaalin varrella.

Hengelossa voi liikkua sekä junalla että linja-autolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Brinkhoff: Netherlands: Administrative Division (Source: Statistics Netherlands (web). 2016 figures are preliminary.) Citypopulation.de. Viitattu 31.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]