Helvetia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Zweifranken (cropped).jpg
Helvetian kuva postimerkissä
Katso myös Helvetia (täsmennyssivu)

Helvetia on roomalaisten käyttämä nimi ylänköalueesta, joka sijaitsee Alppien ja Juravuorten välissä. Kyseinen alue on suunnilleen nykyisen Länsi-Sveitsin paikkeilla, ja sveitsiläiset kutsuvat joskus itseään Helvetian asukkaiksi.

Ensimmäisellä vuosisadalla kelttiheimo helvetialaiset muuttivat Etelä-Saksasta Helvetiaan. Ajan myötä he ajautuivat sotiin laajenevaa Rooman valtakuntaa vastaan. Julius Caesar ajoi levinneet helvetialaiset takaisin Helvetiaan vuonna 58 eaa. Helvetiasta tuli Rooman provinssi vuonna 15 eaa.

Helvetia oli rauhallinen ja vauras alue monia vuosia, kunnes vuonna 260 germaanit hyökkäsivät sinne, ja pakottivat roomalaiset perääntymään. Omistusoikeus Helvetiasta vaihtui useaan otteeseen frankkien ja germaanien välillä, kunnes Sveitsin vanha valaliitto solmittiin 1. elokuuta 1291.

Henkilöitymänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helvetia on Sveitsin naisellinen henkilöitymä (vrt. Suomi-neito). Joskus häntä kutsutaan Sveitsin äidiksi, ja häntä tyypillisesti kuvataan kaavussa keihään ja kilven kera, jolloin kilvessä on Sveitsin vaakunaristi.