Helsinki–Tallinna Race

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsinki–Tallinna Race on Suomen suurin avomeripurjehduskilpailu, joka purjehditaan vuosittain elokuun puolivälissä Helsingistä Tallinnaan. Kilpailu purjehditaan yöpurjehduksena, joten kilpailijoilta vaaditaan taitoja erityisesti pimeässä ja usein kevyessä tuulessa purjehtimisesta. Veneet jaetaan nykyisin 10 eri luokkaan: Business LYS, LYS 1, 2, 3 ja 4-6 sekä Arvio LYS, ORC Club 1, 2 ja 3, IRC. Lisäksi on laskettu yksityyppiveneille omat tulokset LYS-luokkien sisällä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koivusaaren Pursiseura järjesti Helsinki–Tallinna Racen ensimmäisen kerran vuonna 1993.

Nykyisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailuun osallistuu vuosittain lähes 200 venettä ja n. tuhat purjehtijaa useista eri maista. Vuonna 2007 matkaan lähti ennätykselliset 198 venettä. Kilpailun tuotosta suuri osa on jo vuodesta 1996 lahjoitettu Tallinnan lastensairaalalle.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähtölinja sijaitsee Helsingin edustalla ja maali Piritan edustalla. Rata on pääpiirteissään seuraava: Helsingin kasuuni jätetään oikealle ja Tallinnan matala vasemmalle. Matkan pituus on n. 42 mpk ja ORC Club- ja IRC-luokissa n. 47 mpk.

Reittiennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2 h 44 min kilpailun yhteydessä järjestäjien kellottama aika Formula-28 katamaraanille, kipparina J-P Kiiski miehistö Chrisse Björkbom, Ville Väresmaa ja Kim Öhman.

Yksirunkoisten ennätys on 100-jalkaisen SuperMaxin SWE 11000 CapGeminin hallussa: 4 h 6 min 30 s. Kipparina oli Bertil Södergren.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]