Helsingin Reserviupseeripiiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helsingin Reserviupseeripiiri – Helsingfors Reservofficersdistrikt (HRUP) on pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Reserviupseeriliiton piirijärjestö. Piirin tarkoituksena on sääntöjen mukaan toimia sen alueella olevien Suomen Reserviupseeriliiton (RUL) jäsenyhdistysten aatteellisena ja toiminnallisena yhdyselimenä. Piirin toiminta-alue käsittää Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit. Helsingin Reserviupseeripiirin kerhoissa on jäseninä yli 4400 reservin upseeria ja se on siten Suomen Reserviupseeriliiton suurin piiri.

Piiri ohjaa ja tukee jäsenyhdistyksiään, johtaa ja järjestää reservin upseeriston henkistä ja fyysistä kuntoa sekä upseeritaitoa ylläpitävää ja edistävää toimintaa, suorittaa Suomen Reserviupseeriliiton piirille antamat tehtävät ja harjoittaa julkaisu- ja tiedotustoimintaa. Piiri toimii maanpuolustuksen ja reservin upseeriston toimintaedellytysten parantamiseksi ja on kiinteässä yhteistyössä eri maanpuolustustahojen kanssa.

Historia ja nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen reserviupseerikerho perustettiin Helsinkiin 3.12.1925. Kyseessä oli valtakunnallinen Reserviupseerikerho, jonka toiminta laajeni pian muihinkin kaupunkeihin. Valtakunnallinen Suomen Reserviupseeriliitto perustettiin vuonna 1931, jolloin kerho jäi toimimaan Helsingin Reserviupseerikerho -nimisenä.

1960-luvulla Helsingin seudun reserviupseeritoiminta organisoitiin uudelleen muodostamalla piirijärjestö. Helsingin Reserviupseeripiirin perustava kokous pidettiin Katajanokan Upseerikerhossa 14.11.1963, jolloin kaksitoista Reserviupseeriliiton hyväksymää perusyhdistystä allekirjoitti piirin perustamiskirjan.[1] Piirin jäseninä ovat sittemmin olleet Suomen Reserviupseeriliiton perusyhdistykset, joiden kotipaikka on piirin alueella.

Nykyään Helsingin Reserviupseeripiiriin kuuluu 23 jäsenyhdistystä eli reserviupseerikerhoa. Puolet kerhoista on alueellisia ja puolet aselajipohjaisia. Aselajikerhot kattavat kaikki tärkeimmät puolustusvoimien aselajit.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirin keskeiset toimintamuodot ovat koulutus-, liikunta- ja ampumatoiminta sekä järjestö-, aatteellinen ja perinnetoiminta. Piiri julkaisee Helsingin Reservin Sanomat -nimistä tiedotuslehteä yhdessä Helsingin Seudun Reserviläispiirin kanssa. Lehti on ilmestynyt vuodesta 1968 alkaen. Nykyään lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa paperisena ja kuudesti vuodessa sähköisenä versiona.

Piiri tekee kansainvälistä yhteistyötä erityisesti Viron ja Ruotsin reserviupseerijärjestöjen kanssa.

Piiri on Suomen Reserviupseeriliiton alueellinen osa sekä Reserviläisurheiluliitto ry:n jäsenjärjestö. Piirin koulutustoiminta järjestetään pääosin Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kautta. Piirin toimisto sijaitsee Töölössä osoitteessa Döbelninkatu 2. Samassa rakennuksessa toimii lukuisia muitakin maanpuolustusjärjestöjä. Piirillä on lisäksi retkeilymaja Sipoon Spjutsundissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomi, Juhani: Helsingin reserviupseeri, s. 69. Helsingin Reserviupseeripiiri, 1965.