Helmiahvenet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helmiahvenet
Glaucosoma magnificum
Glaucosoma magnificum
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Percoidei
Heimo: Helmiahvenet
Glaucosomatidae
Jordan & Thompson, 1911
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Helmiahvenet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Helmiahvenet Commonsissa

Helmiahvenet (Glaucosomatidae) on ahvenkaloihin kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan Intian valtameren itäosista ja Tyynestämerestä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmiahventen heimoon kuuluu yksi suku ja siihen neljä lajia. Lajit ovat helmiahven (Glaucosoma scapulare), Glaucosoma buergeri, Glaucosoma hebraicum ja Glaucosoma magnificum joskin G. hebraicumin status on osittain epävarma.[1] Kooltaan helmiahvenet ovat suurimmillaan noin 70–90 cm. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat tukevahkoja, ovaalinmuotoisia ja litteähköjä kaloja. Pää ja suu ovat lajeilla kookkaat. Helmiahvenilla on yksi selkäevä ja pyrstöevä on suora tai kuunsirpinmuotoinen. Kalojen suomut ovat väritykseltään tyypillisesti hopeanharmaita tai ruskehtavia. Päässä on usein pystyraitoja ja selässä selkäevän takaosan kohdalla on tumma tai hopeanvärinen laikku.[2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme helmiahvenlajia ovat endeemisiä merikaloja Australian läheisyydessä, mutta yhtä lajia Glaucosoma buergeri tavataan Australiasta Japaniin ulottuvalta vyöhykkeeltä. Niitä tavataan riutoilta ja kivikkopohjilta usein melko syvissä vesissä, mutta toisinaan myös matalammissa vesissäkin. Kalat syövät pieniä selkärangattomia eläimiä, joita ne etsivät merenpohjasta. Helmiahvenlajit ruokailevat erityisesti iltaisin ja aamuisin hämärän aikaan. Helmiahvenlajien liha on vaaleaa ja ne ovat hyviä ruokakaloja. Australiassa niitä pidetään yksinä arvokkaimmista ruokakaloista.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b S.-H. Liu, W.-B. Yeh & H.-K. Mok: Phylogeny of Glaucosomatidae inferred from molecular evidence. Journal of Fish Biology, 2010, 76. vsk, nro 2, s. 348–356. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.12.2011. (englanniksi)
  2. a b Family Glaucosomatidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 2.12.2011. (englanniksi)
  3. a b Family Glaucosomatidae (PDF) FAO. Viitattu 02.12.2011. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.