Hellmuth Walter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hellmuth Walter (26. elokuuta 1900, Wedel lähellä Hampuria16. joulukuuta 1980 Yhdysvalloissa) oli saksalainen insinööri, joka kehitti nesterakettimoottorin lentokonekäyttöön ja kehitti myös sukellusvenettä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1923 hän päätti opintonsa Technische Universität Berlin -yliopistossa. Sen jälkeen hän meni suunnittelemaan turbiineja hampurilaiseen Vulkan-yhtiöön.

Walterin perustaman yhtiön toisen maailmansodan aikainen rakettimoottori

Vuodesta 1930 alkaen hän toimi kieliläisessä Germania-yhtiössä. Hän kehitteli kaasuturbiinia sukellusveneen moottoriksi; tästä kehittyi Walter-voimalaite. Hän kehitti Heinkelin tehtaalle nesteajoainetta käyttävän rakettimoottorin sen He 176 -koekoneeseen. Tästä kehitettiin myöhemmin voimalaite Me 163 -rakettihävittäjään. Hän kehitti myös lentoonlähdössä lisätyöntövoimaa kehittäviä moottoreita pommikoneisiin. Rakettimoottoria käytettiin myös torpedoissa.

Sodan jälkeen Walter siirtyi vuonna 1946 joidenkin insinööriensä kanssa Englantiin jatkamaan Walter-rakettimoottorin kehitystä. Vuonna 1950 hän sai palata Saksaan, josta muutti 1951 Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1956 hän perusti Kieliin yhtiön nimeltä Hellmuth Walter GmbH. Se kehitti siviilisukellusveneen vuoteen 1967 mennessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]