Hellmuth Walter

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hellmuth Walter (26. elokuuta 1900, Wedel lähellä Hampuria16. joulukuuta 1980 Yhdysvalloissa) oli saksalainen insinööri, joka kehitti nesterakettimoottorin lentokonekäyttöön ja kehitti myös sukellusvenettä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1923 hän päätti opintonsa Technische Universität Berlin -yliopistossa. Sen jälkeen hän meni suunnittelemaan turbiineja hampurilaiseen Vulkan-yhtiöön.

Walterin perustaman yhtiön toisen maailmansodan aikainen rakettimoottori

Vuodesta 1930 alkaen hän toimi kieliläisessä Germania-yhtiössä. Hän kehitteli kaasuturbiinia sukellusveneen moottoriksi; tästä kehittyi Walter-voimalaite. Hän kehitti Heinkelin tehtaalle nesteajoainetta käyttävän rakettimoottorin sen He 176 -koekoneeseen. Tästä kehitettiin myöhemmin voimalaite Me 163 -rakettihävittäjään. Hän kehitti myös lentoonlähdössä lisätyöntövoimaa kehittäviä moottoreita pommikoneisiin. Rakettimoottoria käytettiin myös torpedoissa.

Sodan jälkeen Walter siirtyi vuonna 1946 joidenkin insinööriensä kanssa Englantiin jatkamaan Walter-rakettimoottorin kehitystä. Vuonna 1950 hän sai palata Saksaan, josta muutti 1951 Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1956 hän perusti Kieliin yhtiön nimeltä Hellmuth Walter GmbH. Se kehitti siviilisukellusveneen vuoteen 1967 mennessä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]