Helena Ehrenmalm

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Helena Ehrenmalm o.s. Sasse (4. syyskuuta 1730 Tukholma3. maaliskuuta 1784 Finström, Ahvenanmaa) oli ruotsalaissyntyinen Bastön kartanon omistaja Ahvenanmaalla.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helena Ehrenmalm syntyi Tukholmassa leipuri Martin Sassen ja Helena Reimersin perheeseen. Hän kouluttautui käsitöiden taitajaksi, josta hänet myöhemmin tunnettiin. Hän jäi leskeksi 28-vuotiaana vuonna 1758 oltuaan naimisissa komentajakapteeni Nils Åhmanin kanssa.

Hän avoitui toisen kerran vuonna 1760 everstiluutnantti Josias Ehrenmalmin kanssa ja muutti Ahvenanmaan Finströmin Bastön kartanon emännäksi. Menestyksekkään kartanonhoidon johdosta hänelle ehdotettiin Kungliga Patriotiska Sällskapetin kunniapalkintoa, mutta ilmeisesti sitä ei hänelle kuitenkaan myönnetty. Ehrenmalm jakoi talousoppejaan myös alaisilleen, kun hän opetti heitä kutomaan ja kehräämään. Hänen lankonsa, hovioikeudenneuvos Samuel Magnus Ehrenmalm jakoi hänen kiinnostuksensa maatalouden ja muiden elinkeinojen kehittämisestä. Hänestä tuli 1808 Suomen Talousseuran puheenjohtaja.

Hänellä oli neljä poikaa, joista kolme kuoli lapsena. Helena Ehrenmalm kuoli 1784, kirkonkirjojen mukaan vesipöhöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helena Ehrenmalm Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.