Helen Suzman

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Helen Suzman

Helen Suzman, o.s. Gavronsky (7. marraskuuta 1917 Germiston, Etelä-Afrikka1. tammikuuta 2009 Johannesburg, Etelä-Afrikka[1]) oli eteläafrikkalainen poliitikko ja apartheidin vastainen aktivisti. Hän opiskeli talous- ja tilastotieteilijäksi Witwatersrandin yliopistossa.

Suzman syntyi Germistonissa liettuanjuutalaisten siirtolaisvanhempien tyttärenä. Hän meni 20-vuotiaana naimisiin tri Moses Suzmanin kanssa. Hän päätti akateemisen uransa siirtyäkseen politiikan pariin, ja vuonna 1953 hän tuli valituksi parlamenttiin Yhdistyneen puolueen edustajana. Hän siirtyi vuonna 1959 liberaaliin Kehityspuolueeseen.

Suzman tuli parlamenttiuransa aikana tunnetuksi vahvasta, avoimesta kritiikistään apartheid-politiikkaa kohtaan, mikä oli tuohon aikaan valkoisilta varsin epätavallista. Hänelle kertyi parlamenttivuosia kaikkiaan kolmekymmentäkuusi.

Suzman oli Nelson Mandelan henkilökohtainen ystävä. Hän tapasi tämän useaan otteeseen vankilassa, ja hän oli läsnä Mandelan allekirjoittaessa uutta perustuslakia vuonna 1996. Suzman äänestettiin vuonna 2004 kaikkien aikojen "sadasta suurimmasta eteläafrikkalaisesta" 24. sijalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Etelä-Afrikan tasa-arvotaistelija Helen Suzman kuoli HS.fi. 1. tammikuuta 2009. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 1. tammikuuta 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]