Helen Suzman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helen Suzman vuonna 1959.

Helen Suzman, o.s. Gavronsky (7. marraskuuta 1917 Germiston, Etelä-Afrikka1. tammikuuta 2009 Johannesburg, Etelä-Afrikka[1]) oli eteläafrikkalainen poliitikko ja apartheidin vastainen aktivisti. Hän opiskeli talous- ja tilastotieteilijäksi Witwatersrandin yliopistossa.

Suzman syntyi Germistonissa liettuanjuutalaisten siirtolaisvanhempien tyttärenä. Hän meni 20-vuotiaana naimisiin tri Moses Suzmanin kanssa. Hän päätti akateemisen uransa siirtyäkseen politiikan pariin, ja vuonna 1953 hän tuli valituksi parlamenttiin Yhdistyneen puolueen edustajana. Hän siirtyi vuonna 1959 liberaaliin Kehityspuolueeseen.

Suzman tuli parlamenttiuransa aikana tunnetuksi vahvasta, avoimesta kritiikistään apartheid-politiikkaa kohtaan, mikä oli tuohon aikaan valkoisilta varsin epätavallista. Hänelle kertyi parlamenttivuosia kaikkiaan 36.

Suzman oli Nelson Mandelan henkilökohtainen ystävä. Hän tapasi tämän useaan otteeseen vankilassa, ja hän oli läsnä Mandelan allekirjoittaessa uutta perustuslakia vuonna 1996. Suzman äänestettiin vuonna 2004 kaikkien aikojen "sadasta suurimmasta eteläafrikkalaisesta" 24. sijalle.

  1. Etelä-Afrikan tasa-arvotaistelija Helen Suzman kuoli HS.fi. 1.1.2009. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 1.1.2009.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]