Haun’s Millin verilöyly

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verilöylyä kuvaava Carl Christian Anton Christensenin maalaus.

Noin 30 MAP perhettä oli kerääntyneenä Jacob Haunsin myllyn luokse. He olivat paenneet kodeistaan antimormonien ja puolimilitääristen voimien tieltä, jotka joko hävittivät heidän uudet talonsa tai ottivat ne omaan käyttöönsä ajaen mormonit pois alueeltaan. 27. päivänä kuvernööri Lilburn Boggs oli antanut käskyn tappaa tai ajaa pois kaikki mormonit Missourista. Mormonit hakeutuivat väliaikaiseen suojaan vainoojiltaan muun muassa Haun's Millin suojiin.

Kirkon johtajan David Evansin aselepopyyntöä ei kuunneltu. Noin 250 miestä Livingstonesta Davesista hyökkäsi Haun's Milliin. Naisten ja lasten paetessa henkensä kaupalla pienen joen yli metsään miehet kokoontuivat myllyyn. 17 mormonia ja yksi mormoniystävällinen mies tapettiin. 13 haavoittui, mukana yksi nainen ja 7-vuotias poika. Kolme missourilaista haavoittui, kukaan ei kuollut.

78-vuotias Thomas MacPride antautui Jacob Rogers nimiselle sotilaalle, joka ampui tämän heti. William Raynolds huomasi 10-vuotiaan Stardius Smithin piilossaan ja ampui tätä päähän surmaten hänet välittömästi. Seuraavana päivänä mormonimiehet piileskelivät metsässä ja muutama missourilainen palasi ryöstelemään seutua.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]