Harry Grey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herschel Goldberg
Henkilötiedot
Syntynyt2. marraskuuta 1901
Odessa Venäjä
Kuollutlokakuu 1984
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti kirjailija
Kirjailija
SalanimiHarry Grey
Äidinkielienglanti
Tuotannon kielienglanti
Aiheet rikollisuus
Esikoisteos The Hoods (1952
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Herschel Goldberg, kirjailijanimi Harry Grey (2. marraskuuta 1901, Odessa, Venäjä (nykyinen Ukraina) – lokakuu 1980), oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen ensiteoksensa, osin todellisuuspohjaiset muistelmat The Hoods (1952), kuuluu harvoihin todellisten rikollisten kirjoittamiin omaelämäkertoihin.

The Hoodsin jälkeen Grey kirjoitti vielä kaksi kirjaa, Call Me Duke (1955) ja Portrait of a Mobster (1958), jotka nekin perustuvat hänen rikollisen elämänsä kokemuksiin, mutta niiden menestys oli vähäisempi.

The Hoods on Sergio Leonen ohjaaman elokuvan Suuri gangsterisota käsikirjoituksen pohjana. Elokuvan pääroolissa on Robert De Niro.[1]

Elämänvaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greyn oikea nimi on Herschel Goldberg. Hänen vanhempansa olivat Israel ja Celia Goldberg, joiden mukana hän muutti Yhdysvaltoihin 1905. Häneltä jäi koulunkäynti seitsemään luokkaan. Hänen veljensä oli New York Postin kolumnisti ja ruokakirjoittaja Hyman Goldberg, joka kirjoitti useita kirjoja, muun muassa Our Man in the Kitchen, johon on koottu hänen kolumnistaan ”Prudence Penny”.

Goldbergin isä sairastui 1912 vakavasti ja joutui sairaalaan leikkaukseen. Isän ollessa sairaalassa Celia alkoi valmistaa ruokaa lähiseudun miehille, jotka kokosivat rahaa saadakseen perheensä Euroopasta Amerikkaan. Kun Israel pääsi sairaalasta, Celian yritystoiminta oli jo menestyvää, ja niin Israel perusti ravintolan. Apuna siellä olivat kaikki perheen lapset, myös Harry ja Hyman.

Goldberg avioitui vuonna 1932 Mildred Beckeromin kanssa, ja he saivat kolme lasta. Jouduttuaan sairaalaan onnettomuuden vuoksi ollessaan viisissäkymmenissä Harry päätti kirjoittaa 1920- ja 1930-luvun elämästä ja New Yorkin liike-elämää hallinneista rikollisjärjestöistä. Varjellakseen itseään ja perhettään hän käytti nimeä Harry Grey.

Goldberg kuoli lokakuussa 1980 vähän ennen kuin elokuvan Suuri gangsterisota kuvaukset käynnistyivät.

Harryn poika Simeon rahoitti isälleen joulukuussa 1999 ”Golden Palm Starin” Palm Springsin kävelykadulle Palm Springs Walk of Starsille. Tähti on omistettu Harry ”Noodles” Greylle.[2][3]

  1. Canby, Vincent: Move Review: Once Upon a Time in America New York Times. 1.6.1984. (englanniksi)
  2. Palm Springs Walk of Stars dedication (Arkistoitu – Internet Archive). (PDF) (englanniksi)
  3. Palm Springs Walk of Stars: By Date Dedicated (Arkistoitu – Internet Archive). (PDF) (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Harry Grey Internet Movie Databasessa. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Harry Grey