Harriet Howard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elisabeth-Ann Haryett, Henriette Cappelaeren maalaus, Musée du Second Empire, Château de Compiègne

Harriet Howard (182319. elokuuta 1865) syntyjään Elisabeth Ann Haryett oli Ranskan toisen keisakunnan keisari Napoleon III:n merkittävä taloudellinen tukija hänen pyrkiessään valtaan sekä tämän rakastajatar.

Elisabeth Ann Haryett karkasi kotoaan 15-vuotiaana elääkseen tunnetun jockeyn, Jem Masonin luona Lontoossa. Saatuaan työtä näyttelijänä hän otti käyttöön nimen Harriet Howard. Hän kohtasi uuden rakkauden 18-vuotiaana, tällä kertaa henkivartiokaartin majurin Mountjoy Martynin. Suhteesta syntyi poika, Martin Constantin Haryett.

Kastetilaisuudessa Howard väitti pojan olevan hänen vanhempiensa lapsen. Koska oli välttänyt skandaalin, kiitollinen Martyn lahjoitti suuren rahasumman Howardille.

Louis Napoléon Bonaparte ja Harriet Howard tapasivat vuonna 1846 Lady Blessingtonin järjestämissä juhlissa. Louis Napoleon oli tuolloin vallantavoittelija ja Howard ryhtyi rahoittamaan hänen hankkeitaan. Napoleon tuotatti kaksi edellisestä suhteesta syntynyttä poikaansa, Alexandre Louis Eugènen ja Louis Ernest Alexandren Howardin kasvatettaviksi.

Vuonna 1848 Louis Napoléon valittiin Ranskan presidentiksi ja Howard muutti kolmen pojan kanssa Pariisiin lähelle presidentinpalatsia. Pariisissa hän yritti pitää itsensä poissa julkisuudesta ja eli presidentin rakastajattarena. Hänellä oli vaarallinen kilpailija, prinsessa Mathilde, Louis Napoléonin serkku ja entinen kihlattu. Howard tuki rahallisesti myös Louis Napoléonin vallankaappausta vuonna 1851. Louis Napoléon julisti itsensä kansanäänestyksen jälkeen keisariksi seuraavana vuonna ja Howard jäi taka-alalle keisarin elämässä.

Kun Napoleon III avioitui Eugnéie de Montijon kanssa, Howard siirrettiin Le Havreen ja keisari hävitytti paljon heidän kirjeenvaihtoaan.

Napoleon III:n avioliitto ajautui pian vaikeuksiin. Keisari maksoi velkansa Howardille ja myönsi hänelle arvonimen comtesse de Beauregard ja antoi hänelle asunnoksi Chateāu de Beauregadin palatsin läheltä Versaillesiin johtavaa tietä. Howard ja keisari uusivat suhteensa.

Vuonna 1854 Howard solmi kuitenkin avioliiton englantilaisen kapteeni Clarence Trelawnyn kanssa. Napoleon III:n kaksi poikaa lähetettiin takaisin äidilleen. Trelawny oli hevosten kasvattaja ja käytti Howardin rahoja liiketoiminnsa. Howardin ja Trewlaneyn avioliitto ei kuitenkaan kestänyt, he saivat avioeron Howardin kuolinvuonna.

Pojalleen Matinille Howard ei koskaan paljastanut tämän isää, vaikka tämä kysyi sitä julkisesti. Napoleon III aateloi pojan tämän ollessa aikuinen ja hän sai arvonimen comte de Béchêvet.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.