Harri Laukkanen

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Harri "Hara" Laukkanen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Harri "Hara" Laukkanen (s. 5. huhtikuuta 1962) on lahtelainen rock-muusikko. Hän ryhtyi opiskelemaan rumpujen soittamista vuonna 1976. 1980-luvulta lähtien Laukkanen on toiminut pääasiassa laulusolistina ja sanoittajana mm. yhtyeessä Turo's Hevi Gee (1985–1991 ja 1994–2005). Nykyäänmilloin? hän laulaa ja sanoittaa yhtyeissä Tohtori Lounamo (2006–) ja Hara Laukkanen & Raaka Peli (2007–). Laukkanen on sanoittanut kappaleita jonkin verran myös muille artisteille sekä tehnyt tekstejä ja käsikirjoituksia TV-sarjoihin, mainoksiin jne.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukkanen kävi vuosina 1967–73 Pyhäniemen kansakoulua Hollolasta, mistä hän siirtyi vuosiksi 1973–78 Lahteen Salpausselän yhteiskouluun. Lukion Laukkanen suoritti vuosina 1978–81 Salpausselän lukiossa. Myöhemmin hän opiskeli vuosina 1984–87 Lahden Teknillisessä oppilaitoksessa talonrakennusta ja valmistui lopulta rakennusmestariksi.

Ura muusikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi Laukkanen toimi rumpalina paikallisissa bändeissä, kuten Taxi, Jailbirds, Garrett yms. Hän oli sanoittanut jo nuoresta asti erilaisia hupilauluja harrastusmielessä.

Laukkanen perusti Turo's Hevi Gee -yhtyeen loppuvuodesta 1985[1] Teemu Nousiaisen, Pekka "Keppi" Heinäsen ja Ari Hukkasen kanssa. Yhtye sai jo ensimmäisen singlensä ("Olé! Olé! Saunotaan") myötä valtavan suosion.[2]

Laukkasen aikana Turo's Hevi Gee julkaisi seuraavat pitkäsoitot:

Yllä mainittujen albumien lisäksi yhtyeeltä on ilmestynyt monia kokoelmia. Kultalevyihin ovat yltäneet Santapaperia ja Ei se mitn!. Kokoelmat 20 turointa ja 20 vielä turompaa ovat myyneet sekä kultaa että platinaa. Laukkasen aikaisia albumeja on myyty arviolta yhteensä 300 000 kpl. Keikkoja tehtiin yli tuhat. Laukkasen ja THG:n tiet erosivat loppusyksyllä 2005.

Keppi Heinänen ja Ari Hukkanen olivat varsinkin studioäänityksissä viimeistelystä vastaava kaksikko. Ulkopuolisia tuottajia ovat olleet usein levyjen äänittäjät: Jari "Drome" Karjalainen (Santapaperia), Jussi Niemi (Elämää suurempi äänilevy), Speedy Saarinen (Putket mutkalla), Jorma "Hämis" Hämäläinen (Live! No sleep 'til Pitkämäki) ja Kuja Salmi (Rock'n'rollia Gee-pisteestä). Muita tuottajia ovat olleet Harri "Hate" Kinnunen, Pekka "Devil" Virtanen ja Kari "Pitkä" Lehtinen.

Vuonna 2006 Keppi Heinänen pyysi Laukkasta sanoittamaan suomeksi brittiläisen laulaja Dr. Feelgoodin kappaleita. Laukkanen otti työn vastaan, ja liittyi pian Kepin perustamaan Tohtori Lounamo -yhtyeeseen laulusolistiksi. Yhtye julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa Koukussa syksyllä 2010.

Vuonna 2007 mm. Irwinin lapset -yhtyeessä vaikuttanut lauluntekijä-basisti Petri "Pepe" Annala ehdotti Laukkaselle yhteistyötä, ja siten syntyi yhtye Hara Laukkanen & Raaka Peli. Yhtyeen nimi on Ilkka "Ile" Vainion antama, ja yhtye solmi levytyssopimuksen hänen kanssaan kesällä 2010 (AXR).

Mainittavimpia Laukkasen muille sanoittamia kappaleita:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista Etelä.Suomen Sanomat. 2020. Viitattu 5.6.2021.
  2. Hara Järvinen: Keppi Heinänen Lahden Rytmin Ystävät ry / Turos Hevi Gee. 2010. Viitattu 5.6.2021.