Hanna Brooman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hanna Brooman

Hanna (Johanna Amalia) Brooman (21. elokuuta 18097. helmikuuta 1887 Tukholma) oli ruotsalainen säveltäjä ja opettaja. Hän toimi useiden aineiden opettajana Kuninkaallisen draamateatterin oppilaskoulussa vuosina 1847–1851 ja 1856–1887.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanna Brooman oli oopperalaulajien Johan Erik Brooman ja Margareta Sofia Lagerqvist kasvattitytär ja työskenteli Tukholmassa musiikin- ja kieltenopettajana. Hänet palkattiin Kuninkaallisen draamateatterin oppilaskouluun vuonna 1847, ja hän pääsi vakituiseksi vuonna 1848. Wilhelmina Fundinin äiti Christina oli lopettanut koulun oppilaskodin eli täysihoitolan toiminnan vuonna 1846, mutta Hanna Brooman sai vastuulleen oppilaiden päivittäisen alkeisopetuksen, joka oli aiemmin kuulunut oppilaskodin johtajalle. Brooman opetti monia aineita: hänen vastuullaan oli kristinuskon, kirjoituksen, pianonsoiton, ranskan, saksan, historian, maantieteen ja italian alkeiden opettaminen tytöille ja pojille sekä ompelun ja käsitöiden opettaminen tytöille. Vuonna 1857 hän teki teatterinjohdon toimeksiannosta selvityksen oopperan balettioppilaille järjestettävästä koulutuksesta.

Erik af Edholm kuvaili häntä vuonna 1869 "kelvolliseksi opettajaksi ja ihmiseksi". Hanna Brooman myös käänsi näytelmiä Tukholman eri teattereita varten ja sävelsi lauluja pianolle, joista mainittakoon "Norrlänningens hemlängtan".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]