Hamartia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hamartia on kohtalokas erehdys, jonka päähenkilö tekee hyvässä tarkoituksessa. Hamartia on Aristoteleen Runousoppi-teoksessaan esittelemä termi.

Hamartia liittyy usein väärinkäsityksiin. Yksi esimerkki hamartiasta on Oidipus, joka tappaa tietämättään isänsä ja menee naimisiin äitinsä kanssa. Hän on kuitenkin pyrkinyt hyvään ja ennustuksen kuultuaan lähtenyt pois, jotta voisi välttää sen toteutumisen.

Jännitettä lisää, että katsoja on tietoinen erehdyksestä ennen kun päähenkilö huomaa sen itse, kuten Oidipuksessa. Virheen tunnistaminen ja huomaaminen on nimeltään anagnorisis.

Hamartiaa ja sen tunnistamista edeltää usein hybris eli ylimielisyys. Päähenkilö on hybriksen vallassa kunnes joutuu nöyrtymään huomattuaan virheensä. Tämän jälkeen seuraa katharsis, mikä on tunteiden ja tunteiluiden puhdistusta jaloilla ajatuksilla.

Raamatussa hamartian synonyymejä ovat himo ja synti. Hamartian alkuperäinen tarkoitus on kohtalokas tai pienempikin erehdys, eli verrattuna jousiampujan yrityksiin osua kymppiin ja hän ampuukin ohi taulun. Aina mitä kylvämme sitä saamme niittää.

Parhaiten onnistumme hamartiaa eli syntiä - erehdyksiä välttämään, kun noudatamme viisauden eli rakkauden viittä jalokiveä:

  • hyvyys ei suutu, provosoidu, pety, tuomitse, moiti, katkeroidu tai loukkaannu
  • puhtaus ei ajatuksissakaan katso ketään/mitään himon, halun, omistavan kiintymyksen tai itsekkyyden silmällä
  • totuus ei vanno, valehtele, mielistele, PELKÄÄ; - vaan totuuden eettisen polun ajatukset, sanat ja teot vastaavat toisiaan
  • rauha ei vastusta itseen kohdistuvaa pahaa (karmaansa), vaan kääntää toisen posken ja antaa anteeksi maksaen velkansa ilolla, mutta lempeästi ehkäisee toisiin kohdistuvat syytteet, kivitykset ja pahan
  • rakkaus rakastaa kaikkia: ystäviä, kiusaajia ja vihollisia; ei etsi omaa onnea muiden

kustannuksella ei katkeroidu eikä sodi.

Elämän ja omien heikkouksien ymmärtäminen avautuu ja puhdas intuitio eli välittömän oivalluksen kyky vähitellen kehittyy,  kun onnistumme noudattamaan näitä rakkauden viittä Jalokiveä. (Vrt. Matt.5:21-48).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]