Hamarin koulu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Hamarin kansakoulu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hamarin koulu on Porvoossa sijaitseva alakoulu. Tämänhetkinen Hamarin koulu on yksisarjainen alakoulu, jossa opiskelee noin 140 oppilasta.[1] Hamarin koulun Leppälä-koulurakennuksessa todettiin vuonna 2006 kosteusvaurio, josta alkoi useita vuosia kestänyt selvitys- ja suunnittelutyö koulutilojen kuntoon saattamiseksi. Vanha Leppälä purettiin lähes kokonaan, vain liikuntasaliosa säilytettiin ja tilalle rakennettiin uusi koulurakennus.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

August Eklöf perusti yksityisen kansakoulun Porvoon höyrysahalle noin 1880-luvun tietämillä. Koulu oli alun perin kaksikielinen. Höyrysahan koulun syntyhistoriasta on olemassa hieman ristiriitaista tietoa, mutta ensimmäiset viralliset kirjalliset maininnat koulun toiminnasta ovat vasta vuodelta 1891.

Vuonna 1916 ruotsinkieliset oppilaat siirtyivät Gammelbackan, Haikkoon tai Kråkön kouluun. Seuraavana vuonna koulu kunnallistettiin. Samalla piti perustaa myös ala-aste, joka aloitti toimintansa mantereen puolella Hamarissa Johan Sirenin talossa. Lukuvuosina 1918–1923 ala-aste toimi Hamarin työväentalon alapuolella olevassa Airaksisen talossa, josta oli vuokrattu huone koulukäyttöön.

1921 astui voimaan oppivelvollisuuslaki. Tuolloin koulun johtokunnan ja kyläläisten anomuksesta kunnanvaltuusto hyväksyi Hamarin koulun rakentamisen. Koululle osoitettiin tontti sen nykyiseltä paikalta keskeltä Hamarin kylää. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1924, ja koulutyö uusissa tiloissa Tammela-koulurakennuksessa alkoi vuonna 1925. Koivula valmistui vuonna 1927, Mäntylä 1954 ja Leppälä 1973.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hamarin koulu Viitattu 7.7.2022.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.