Hamad ibn Khalifa al-Thani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hamad ibn Khalifa Al-Thani
Hamad bin Khalifa Al-Thani.jpg
Qatarin emiiri
27. kesäkuuta 1995 – 25. kesäkuuta 2013
Edeltäjä Khalifa ibn Hamad Al Thani
Seuraaja Tamim bin Hamad Al Thani
Henkilötiedot
Syntynyt 1. tammikuuta 1952 (ikä 68)
Qatar Doha, Qatar
Puoliso Mariam bint Muhammad
Mozah bint Nasser
Noora bint Khalid
Tiedot
Uskonto sunni-islam

Šeikki Hamad ibn Khalifa Al Thani (arab. الشيخ حمد بن خليفة آل ثاني‎, s. 1952, Doha) oli Qatarin emiiri vuoteen 2013 saakka, jolloin šeikki antoi vallan pojalleen Tamim bin Hamad Al Thanille.

Hän opiskeli Qatarissa ja valmistui Sandhurstin sotilasakatemiasta Britanniassa 1971. Hän liittyi Qatarin asevoimiin everstiluutnanttina ja nimitettiin ensimmäisen moottoroidun rykmentin komentajaksi. Hänet ylennettiin kenraalimajuriksi ja asevoimien komentajaksi. 31. toukokuuta 1977 hänet nimitettiin kruununperijäksi ja puolustusministeriksi. Hamad uudisti Qatarin asevoimia ja varusti ne viimeisimmällä aseistuksella ja lisäsi miesvahvuutta. Hamad johti nuorisoasioiden neuvostoa joka perustettiin 1979 ja tuki nuoriso- ja urheilutoimintaa.

Kun hänen isänsä emiiri Khalifa ibn Hamad al-Thani oli Sveitsissä kesäkuussa 1995, Hamad kaappasi vallan palatsivallankaappauksessa ja aloitti maansa nykyaikaistamisen. Syrjäytetty Khalifa on yrittänyt kolmasti vastavallankaappausta.

Hän teki veljestään Abdullah ibn Khalifa Al Thanista 1996 pääministerin ja kolmannesta pojastaan Jasim ibn Hamad Al Thanista kruununperijän. Lehdistön sensuuria vähennettiin ja televisiokanava Al Jazeera on saanut maineen yhtenä harvoista sensuroimattomista uutislähteistä arabimaailmassa.

Hamad järjesti 1999 yhdet ensimmäisistä Persianlahden alueen vaaleista, joihin saivat osallistua myös naiset. Vuonna 2003 äänestettiin perustuslaista, joka tuli voimaan 9. kesäkuuta 2005.

Kruununperijäksi tuli Tamim bin Hamad Al Thani perimysoikeudesta luopuneen Jasimin tilalle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]