Halkettin vene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Halkettin vene

Halkettin vene on luutnantti Peter Halkettin 1840-luvulla kehittämä kevyt kumivene. Halkett oli pitkään ollut kiinnostunut Kanadan arktisilla vesillä liikkumisesta. Halkett kehitteli venettä, joka olisi riittävän kevyt, että sitä voitaisiin kantaa vaikeakulkuisessa maastossa, mutta kuitenkin riittävän kestävä, että sitä voitaisiin käyttää äärimmäisissä sääolosuhteissa.

Halkettin ensimmäinen suunnitelma oli kumipäällysteisestä kankaasta valmistettu kokoon taittuva ja ilmatäytteinen vene. Tyhjänä veneen runkoa voitiin käyttää viittana, airoja kävelykeppeinä ja purjetta sateenvarjona. Tämän jälkeen Halkett suunnitteli kahden henkilön kuljettamiseen sopivan veneen joka mahtui reppuun.

Kanadalaiset tutkimusmatkailijat kehuivat Halkettin veneitä, mutta veneillä kuitenkin oli vain vähän kysyntää. Halkett ei onnistunut suostuttelemaan Kuninkaallista laivastoa ottamaan venemallia käyttöön. Yritykset markkinoida veneitä kalastus- ja sorsastuskäyttöön epäonnistuivat. Vain kahden Halkettin veneen tiedetään säilyneen. Toista veneistä säilytetään Manitoban museossa.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Halkett boat