Hajalan koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hajalan koulun alakoulurakennus ja päiväkoti. Rakennus valmistui vuonna 1909.
Hajalan koulun yläkoulurakennus. Yläkoulun rakennus valmistui 1927.

Hajalan koulu on koulu Salon Halikossa Hajalassa, Saarimäen kylässä. Suuren Rantatien varrella sijaitsevassa koulussa toimivat peruskoulun 1.–6. luokat. Hajalan koulussa ovat käytössä yhdysluokat (1–2, 3–4, 5–6). Lukuvuonna 2022–2023 oppilaita on noin 40. Päiväkodissa on 14 lasta.

Koulua alettiin rakentaa joulukuussa 1908, ja syyskuussa 1909 rakennustarkastaja suoritti lopputarkastuksen. Tarkastuksessa ilmeni suuria puutteita muun muassa rakennusaineissa. Urakoitsijalle kieltäydyttiin maksamasta mitään, ennen kuin kaikki puutteellisuudet oli korjattu. Koulu kuitenkin otettiin käyttöön samana vuonna ja tarvittavat korjaukset tehtiin. Ensimmäinen koulurakennus valmistui syksyksi 1909 ja siinä oli silloin kaksi luokkahuonetta ja asunto opettajalle. Nykyisin opettajan asunnossa toimii päiväkoti.

Koulun alkuperäinen nimi oli Saarimäen koulu. Koulun johtokunta valitsi ensimmäiseksi opettajaksi Anselm Hinkan Euran kappelista. Hänen vaimostaan, Alma Hinkasta, tuli tyttöjen käsityönopettaja. Kouluun kirjoittautui ensimmäisenä lukuvuonna 47 oppilasta. Syksyllä 1920 oppilasmäärä oli kohonnut 64:ään ja koululle tarvittiin apuopettaja. Toiseksi opettajaksi valittiin Olga Kylä-Sankari Ypäjä|ltä. Myös koulupiiri tunnettiin Saarimäen koulupiirinä.

Saarimäen koulun johtokunta sijoitti tarpeellisen alakoulun lisärakennuksen syksyllä 1922 eri paikkaan kuin varsinaisen Saarimäen koulun. Vuonna 1926 suunniteltiin alakoulun rakentamista koulun yhteyteen, ja se rakennettiinkin vuonna 1927 samaan pihapiiriin. Yläkerrassa oli kaksi asuntoa, alhaalla yksi luokkahuone, ruokailutila ja liikuntasali. Pihapiirissä on myös luistelukoppi, varastorakennus ja sauna. Nykyisin koulurakennuksessa ovat opetusluokka, liikuntasali/ruokala, keittiö ja varastotiloja. Yläkerrassa on opettajainhuone ja opetukseen tarkoitettuja monikäyttöisiä tiloja.

Koululla ei enää asuta; viimeiset asukkaat lähtivät vuonna 2017.

Koulu on edelleen toiminnassa ja yksi Salon kaupungin alakouluista.

Koulurakennus toimii myös Hajalan kylän yhdistysten ja kylätoiminnan keskuksena. Hajalan kyläyhdistyksellä on toisen koulurakennuksen yläkerrassa kokoontumistila Kyläkammari[1]. Koulun taustatukena toimii myös Hajalan koulun vanhempainyhdistys KKTK.[2]

Hajalan päiväkoti käynnisti toimintansa Halikon kunnan aikana koulurakennuksissa vuonna 2008. Koulun tiloja järjesteltiin uudelleen ja Halikon kunta rakennutti ja saneerasi rakennukset koulu- ja päiväkotikäyttöön. Päiväkoti toimi ensin noin 22 lapsen yksikkönä, mutta Salon kaupungin vuonna 2018 teettämän korjauslaajennuksen jälkeen lapsimäärä on vakiintunut noin 14 lapsen yksiköksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kyläkammari Hajalan kyläyhdistys ry. Viitattu 4.7.2023.
  2. Hajalan koulun vanhempainyhdistys KKTK Hajalan kyläyhdistys ry. Viitattu 4.7.2023.