Koordinaatit: 51°4′N, 6°13′E

Hückelhoven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hückelhoven
Hückelhoven
Hückelhoven
vaakuna
vaakuna

Hückelhoven

Koordinaatit: 51°4′N, 6°13′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Heinsberg
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 61,3 km²
Korkeus 75 m
Väkiluku (2019) 40 152[1]
 – Väestötiheys 655 as./km²
Postinumero 41836
Suuntanumero(t) 02433, 02435, 02462

Hückelhovenin sijainti Heinsbergin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Hückelhoven on kaupunki Heinsbergin piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa Saksan läntisimmässä osassa.

Hückelhoven sijaitsee osavaltionsa lounaisosassa lähellä Alankomaiden rajaa. Etäisyys Mönchengladbachista on noin 20 kilometriä lounaaseen.[2] Reinin läntinen sivujoki Rur virtaa Hückelhovenin alueella. Kaupungin luoteisosassa Ratheimissa sijaitsee 31 hehtaarin laajuinen järvi Adolfosee. Hückelhoven koostuu yhdestätoista kaupunginosasta. Hückelhovenin naapurikaupunkeja ovat Erkelenz, Linnich, Geilenkirchen, Heinsberg ja Wassenberg.

Hückelhoven on nuori kaupunki: se perustettiin 1972 liittämällä joukko maalaiskuntia Hückelhoven-Ratheimin kaupunkiin, joka oli perustettu 1935. Hückelhoven ilmaantuu asiakirjoihin 1200-luvulla, jolloin Reinhard von Huckilhoven otti alueen haltuunsa. Hänen sukunsa hallitsi paikkakuntaa aina 1500-luvun taitteeseen. Sen jälkeen Haus Hückelhoven oli Olmissenin suvun hallussa ja lopulta se päätyi katoliselle kirkolle. Vuosina 1794–1814 Hückelhoven oli ranskalaisten vallassa, minkä jälkeen siitä tuli osa Preussia. Hückelhovenista kehittyi hiilikaivoskaupunki, jonka elämänmenoa hallitsi 1900-luvulla Gewerkschaft Sophia-Jacoba. Kaivos suljettiin 1997, jolloin kaupunki menetti suoraan tai välillisesti tuhansia työpaikkoja. 2000-luvulla Hückelhoven on elpynyt ja sen elinkeinoelämä on monipuolistunut.[3]

Hückelhoven historiallisia rakennuksia ovat muun muassa Haus Blumenthal, josta on varhaisin maininta vuodelta 1452 ja ritarikartano Grittern. Baalin kaupunginosassa sijaitsee Gut Gansbroich, kartano jonka historia ulottuu 1300-luvulle. Baalista on ensimmäinen asiakirjamaininta vuodelta 893. Rurichin kaupunginosassa on veden ympäröimä Schloss Rurich, joka oli keskiaikana Rurichin suvun pääpaikka. Kirkkoja on useita, kuten St. Johannes der Täufer Ratheimissa Adolfoseen koillispuolella.

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rataosuus Jülich–Dalheim avattiin 1911, ja nykyisen Hückelhovenin alueella oli aikoinaan useita asemia. Nykyisin käytössä on Baalin rautatieasema (Hückelhoven-Baal), jolla liikennöi Wupper-Express. Brachelenin kaupunginosassa on rautatieliikennepaikka. Hückelhovenin keskustan pohjoispuolitse kulkee moottoritie BAB 46, joka on kytketty paikalliseen tieverkkoon kahdella liittymällä.

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. Viitattu 5.4.2020.
  2. Entfernung von Hückelhoven nach Mönchengladbach Luftlinie.org. Viitattu 5.4.2020.
  3. Geschichte Hueckelhoven.de. Stadt Hückelhoven. Viitattu 5.4.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Hückelhoven