Höyryjyrä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
16 tonnin Marshall -höyryjyrä Minkiöllä

Höyryjyrä on höyryvoimalla toimiva tiekone. Omalla koneella liikkuvat tiejyrät ovat nykyisin miltei yksinomaan dieselkäyttöisiä. Varhaisten höyryjyrien tekniikka perustui osittain höyryveturien ratkaisuihin. Esimerkiksi Henschel-yhtiö valmisti sekä vetureita että jyriä.[1]

Suomessa on höyryjyriä säilynyt useita. Ajokunnossa on vuonna 2012 vain yksi entinen Helsingin kaupungille kuulunut, joka on yksityisomistuksessa Jokioisissa. Sen hiukan pienempi sisarkone on tieliikennemuseo Mobiliassa Kangasalla ja Lemminkäinen Oyj:n omistama kolmas jyrä on sijoitettu lasikaappiin Helsingin Salmisaaressa.[2][3] Koneen kaapissa ei ole varsinaista selityskilpeä.

Höyryjyrät ovat myös pienoismalleina kohtalaisen suosittujalähde?; ainakin Wilesco tekee niitä pienoishöyrykoneella varustettuna sekä valmiina että rakennussarjana. Mallit voi varustaa radio-ohjauksella.

  • Dolder, Willi, Dolder-Pippke, Ursula, Barner, Andreas R., Pleiffer, Frank & Bongartz, Stefan: 1000 rakennus- ja maansiirtokonetta. 1000 Bagger und andere Baumaschinen. Suomentanut Kari Uotinen. Helsinki: Alfamer, 2009. ISBN 978-952-472-108-0.
  1. Dolder ym. 2009, 87
  2. Höyryfestivaalien sivut, osio Masiinat, http://www.hoyryfestivaali.fi/masiinat.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Höyryasiantuntija Juha-Pekka Viitanen tutki koneen joitakin vuosia sitten omistajan toimeksiannosta

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pienoishöyryjyrä.