Hôtel-Dieu de Paris

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hôtel-Dieun eteläinen julkisivu.
Sairaalan sisäpihaa.
Vanha Hôtel-Dieu vähän ennen purkamistaan 1860-luvulla, taustalla Notre Damen tornit.

Hôtel-Dieu de Paris on Pariisin vanhin sairaala. Se sijaitsee aivan kaupungin historiallisessa keskustassa Île de la Citén saarella, Notre Damen aukion pohjoispuolella. ”Jumalan taloa” tarkoittava nimi viittaa sairaalan alkuperään uskonnollisena laitoksena. Nykyään Hôtel-Dieu on Pariisin keskustan aluetta palveleva yliopistosairaala.

Ensimmäinen sairaala perustettiin paikalle jo vuonna 651. Se oli keskiajalle tyypillinen monitoimilaitos, joka toimi samalla myös köyhäintalona, mutta kehittyi myöhemmin moderniksi sairaalaksi.[1] Koko Île de la Citén saaren poikki ulottunut vanha Hôtel-Dieu rakennettiin 1100-luvulla.[2] Sairaalaa vaivasi useiden vuosisatojen ajan ylikansoitus. Se vaurioitui suuressa tulipalossa vuonna 1772 ja kunnostettiin vasta Napoleonin aikana. Sairaalassa vaikutti noihin aikoihin monia tunnettuja kirurgeja, kuten Bichat ja Desault.[1] Vanha Hôtel-Dieu purettiin 1800-luvulla paroni Haussmannin suurisuuntaisten kaupunkisuunnitelmien tieltä ja nykyinen sairaalarakennus rakennettiin sen paikalle vuosina 1866–1878.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hotel Dieu (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi) Sciencemuseum. Viitattu 31.1.2016.
  2. a b Kaupunkikirjat: Pariisi (suom. Ilkka Rekiaro), s. 81. Kuudes, uudistettu painos. WSOY, Helsinki 2009. Alkuteos Travel Guides Paris, julkaistu ensimmäisen kerran Isossa-Britanniassa 1993, Dorling Kindersley Ltd, Lontoo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]