Härmä (kasvitauti)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvitautia. Alue on täsmennyssivulla Härmä ja rautatieasema artikkelissa Härmän rautatieasema.
Härmäsienet
Vaahteranhärmä (Uncinula tulasnei)
Vaahteranhärmä (Uncinula tulasnei)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Alakaari: Pezizomycotina
Luokka: Leotiomycetes
Lahko: Härmäsienet Erysiphales
Gwynne-Vaughan, 1922[1]
Katso myös
 Commons-logo.svg Härmä (kasvitauti) Commonsissa

Härmät ovat härmäsienten aiheuttamia yleisiä ja nopeasti leviäviä kasvitauteja. Härmä tarttuu useisiin kasvilajeihin ja sen huomaaminen on helppoa, koska sen kasvustot ovat suuria ja vaaleita. Härmä kasvaa vain kasvin maanpäällisissä osissa, joissa sen pienet itiöpesäkkeet lopulta yhtyvät yhä suuremmiksi läikiksi. Tartunta lähtee alalehdistä leviämään ylöspäin. Myös varret saavat osansa härmästä.

Härmä viihtyy viileässä, varjoisassa ja huonon ilman liikkuvuuden omaavissa kohdissa. Korkea ilmankosteus, jollainen yllättää usein varsinkin öisin, saa härmän itämään.

Härmä viljassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erysiphe graminis, sieni joka aiheuttaa härmän, selviää kylmissä olosuhteissa. Se selviää talven yli viljapelloissa. Härmän suosimia olosuhteita yritetään karsia tartuntojen vähentämiseksi. Vilja ei saa olla liian tiheästi, koska silloin ilma ei liiku ja kosteus kasvien välissä on suuri. Typen käyttöä tulee vähentää, koska liian runsas kasvu tekee pellosta liian tiiviin. Kemiallisia torjunta-aineita on myös olemassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hibbett, D. S. et al.: A higher-level phylogenetic classification of the Fungi. Mycological Research, 2007, 111. vsk, nro 5, s. 509-547. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.