Härmä (kasvitauti)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kasvitautia. Alue on täsmennyssivulla Härmä ja rautatieasema artikkelissa Härmän rautatieasema.
Härmäsienet
Vaahteranhärmä (Uncinula tulasnei)
Vaahteranhärmä (Uncinula tulasnei)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Alakaari: Pezizomycotina
Luokka: Leotiomycetes
Lahko: Härmäsienet Erysiphales
Gwynne-Vaughan, 1922[1]
Katso myös
 Commons-logo.svg Härmä (kasvitauti) Commonsissa

Härmät ovat härmäsienten aiheuttamia yleisiä ja nopeasti leviäviä kasvitauteja. Härmä tarttuu useisiin kasvilajeihin, ja sen huomaaminen on helppoa, koska itiöpesäkkeet ovat suuria ja vaaleita. Härmä kasvaa vain kasvin maanpäällisissä osissa, joissa sen pienet itiöpesäkkeet lopulta yhtyvät suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Tartunta lähtee alalehdistä leviämään ylöspäin. Myös varret saavat osansa härmästä.a

Härmä viihtyy viileässä, varjoisassa ja huonosti tuulettuvissa kasvustoissa. Korkea ilmankosteus saa härmän itämään ja leviämään terveisiin kasvinlehtiin.

Härmä viljassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erysiphe graminis eli sieni, joka aiheuttaa härmän, selviää kylmissä olosuhteissa. Se selviää talven yli viljapelloissa. Härmän suosimia olosuhteita yritetään karsia tartuntojen vähentämiseksi. Jos viljakasvusto on liian tiheä, ilma ei pääse liikkumaan, mikä nostaa kasvuston ilmankosteutta suureksi ja lisää härmän leviämisriskiä.

Härmää voidaan torjua kemiallisilla kasvinsuojeluaineilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hibbett, D. S. et al.: A higher-level phylogenetic classification of the Fungi. Mycological Research, 2007, 111. vsk, nro 5, s. 509-547. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.